President Sierra Leone herkozen - ‘campagne getekend door geweld’

President Bai Karoma zwaait naar zijn aanhangers in de buurt van een stembureau in Freetown.
President Bai Karoma zwaait naar zijn aanhangers in de buurt van een stembureau in Freetown. Foto AP / Tommy Trenchard

De Sierra Leoonse president Ernest Bai Koroma is herkozen. Hij won de verkiezingen van een van de armste landen ter wereld met 58,7 procent van de stemmen, meldt Reuters. Zijn rivaal Julius Maada Bio haalde 37,4 procent van de stemmen binnen.

Koroma heeft na de burgeroorlog tien jaar geleden veel geïnvesteerd in het land, waardoor het dit jaar een van de snelst groeiende economieën ter wereld heeft. Er zijn veel nieuwe wegen aangelegd en buitenlandse investeerders aangetrokken. Voor kleine kinderen en zwangere vrouwen is de gezondheidszorg gratis. Dit jaar voorspelt het IMF maar liefst 35 procent groei. Maar het zijn bescheiden successen, schreef Tom Beemsterboer onlangs in NRC Handelsblad:

“Sierra Leone staat nog altijd op plaats 180 van de 187 in de Human Development Index. Ruim 60 procent van de bevolking leeft van minder dan 1,25 dollar per dag. Corruptie en slecht bestuur, die een belangrijke aanleiding vormden voor de burgeroorlog, zijn gebleven.”

Zijn de verkiezingen eerlijk verlopen?

De verkiezingen zijn belangrijk voor de versterking van de democratie van Sierra Leone, waar van 1992 tot 2009 een burgeroorlog woedde die het leven van 120 duizend mensen heeft gekost. Karoma werd in 2007 en kan nu nog maximaal vijf jaar het land regeren, zo bepaalt de grondwet.

Volgens een woordvoerder van de verkiezingscommissie heeft Karoma “overtuigend” gewonnen. De commissie zei internationale standaarden te hebben gevolgd en een eerlijk proces te verzekeren “waarin elke stem stelt en elke stem is geteld”. Maar de oppositie maakte maandag melding van fraude. Internationale waarnemers waren verheugd over het goede verloop van de verkiezingen, maar waarschuwden wel voor geweld na de uitslag, zo schrijft persbureau AFP.

De democratie is inderdaad nog verre van perfect. De verkiezingscampagne was getekend door geweld, schrijft Beemsterboer. De regeringspartij APC gooide stenen naar presidentskandidaat Maada Bio, toen bekend werd dat hij zich kandidaat stelde. Waarop zijn aanhangers uit wraak het kantoor van de APC in brand staken.

“De SLPP en de APC, de twee partijen die sinds de onafhankelijkheid in 1961 de politiek in Sierra Leone domineren, betalen de vele gefrustreerde, werkloze jongeren om kiezers te intimideren en campagnebijeenkomsten van de andere partij met geweld te verstoren.”