Pas verschenen

Denis Diderot: Filosofische gesprekken. Vert. Hannie Vermeer-Pardoen, Van Gennep, 144 blz. € 9,90

Drie gesprekken van de Franse filosoof Diderot uit de jaren zeventig en tachtig van de 18de eeuw, waarin hij in dialoogvorm onder meer de vraag behandelt of er een moraal kan bestaan zonder geloof.

Chr. J. van Geel: Ik ben een onderling onverzoenlijk ratjetoe. Een keuze uit zijn brieven. Van Oorschot, 336 blz. € 32,50

Uitgebreide selectie uit de brieven van de dichter en beeldend kunstenaar Chris J. van Geel (1917-1974), bezorgd en becommentarieerd door Marsha Keja en Jabik Veenbaas. Met vele illustraties, waaronder foto’s van Emiel van Moerkerke.

Hella S. Haasse: Klein reismozaïek. Italiaanse impressies. Querido, 88 blz. € 4,95

Ode aan de Italiaanse kunst en cultuur van de begin dit jaar overleden schrijfster Hella Haasse. Uitgebracht ter gelegenheid van de Hella S. Haasse maand, waarmee de voltooiing van de uitgave van het Verzameld werk van Haasse wordt gevierd.

Arend Jan Heerma van Voss: Dokie. Een familiebericht. Van Oorschot, 174 blz. € 17,50

‘Retro reportage’ over een verdwenen familiegeschiedenis van de jurist en ex-VPRO-voorzitter Arend Jan Heerma van Voss wiens zusje Dokie in de herfst van 1945 werd doodgereden.

Charlotte Mutsaers: Dooier op drift. De Bezige Bij, 76 blz. € 17,90

Bundel gedichten van de schrijfster-tekenaar Charlotte Mutsaers.

Cees Nooteboom: Licht overal. De Bezige Bij, 94 blz. € 19,90

Gedichten van de schrijver die al jarenland de Nederlandse kandidaat is voor het winnen van de Nobelprijs voor literatuur.

Gijs Scholten van Aschat: Beretta Bobcat. Atlas Contact, 80 blz. € 9,95

Novelle van de acteur Gijs Scholten van Aschat die eerder als luisterboek verscheen. ‘Je kunt moeilijk om de conclusie heen dat Scholten van Aschat een goed verhaal heeft geschreven.’ (Arjen Fortuin, cultuurpagina NRC Handelsblad, 24.04.2012)

Peter Sloterdijk: Mediatijd (Der starke Grund, zusammen zu sein: Erinnerungen an die Erfindung des Volkes). Vert. Paul Beers & Hans Driessen, Boom, 99 blz. € 9,90

Deel van de Duitse filosoof met de Nederlandse naam in de reeks Kleine Klassieken. Verscheen tegelijk met de delen van Sigmund Freud: De toekomst van een illusie (Die Zukunft einer illusion, vert. Wilfred Oranje, 92 blz. € 9,90) en Immanuel Kant: Naar de eeuwige vrede (Zum ewigen Frieden. Ein philosophischer Entwurf, vert. Thomas Mertens & Edwin van Elden, 130 blz. € 9,90).

Michaël Zeeman: Zo las hij, zo leefde hij. Verzamelde necrologieën. De Bezige Bij, 128 blz. € 19,90

Necrologieën van voornamelijk schrijvers die de schrijver-essayist Michael Zeeman (1958-2009) publiceerde in de Volkskrant.