Palestijn in ‘bufferzone’ gedood door Israëlische soldaten

Palestijnen zijn sinds gisteren begonnen met puin ruimen in Gaza na ingang van het staakt-het-vuren. Foto AFP/Mohammed Abed

Een volwassen Palestijn is omgekomen en tien tieners zijn gewond geraakt nadat Israëlische soldaten het vuur openden in het grensgebied tussen Gaza en Israël na twee dagen van wapenstilstand. Dat meldt Al Jazeera vanochtend op basis van ooggetuigen.

Deze ooggetuigen benadrukken hierbij dat de soldaten begonnen met schieten toen de jongeren de 300 meter brede zogenoemde ‘bufferzone’ betraden. Ze noemden daarbij de mogelijkheid dat de getroffen Palestijnen verkeerde informatie hadden over de versoepelde reisbeperking waarover wordt gespeculeerd in Gaza. Het zou kunnen dat ze dachten dat de verboden zone vrij toegankelijk is.

Twee dagen rust door wapenstilstand

Het sluiten van het akkoord tussen Israël en Gaza over een staakt-het-vuren werd twee dagen geleden bekendgemaakt door de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken en zijn Amerikaanse collega Hillary Clinton. Nadat het staakt-het-vuren om 20.00 uur (Nederlandse tijd) van kracht werd, werden er nog enkele raketten vanuit de Gazastrook gelanceerd. Sindsdien bleef het rustig en werden er geen calamiteiten gemeld.

Nadat het rustig was geworden, werd het staakt-het-vuren in Gaza gevierd als een grote overwinning, en is er begonnen aan het opruimen van het gebied.

http://www.youtube.com/watch?v=A6_OFUr42gc

De Israëlische premier Netanyahu zei op zijn beurt dat hij het staakt-het-vuren een kans wil geven, maar waarschuwde dat Israël niet zal aarzelen opnieuw militaire actie te ondernemen als de raketbeschietingen aanhouden.