Oud-rechters Chipshol-zaak vrijgesproken van meineed

UTRECHT - Voormalig rechter Hans Westenberg komt aan bij de rechtbank voor het getuigenverhoor over het lekken van een dossier in de Chipshol-zaak. De zaak is een juridische touwtrekkerij over bouwgrond rond Schiphol. ANP BAS CZERWINSKI
UTRECHT - Voormalig rechter Hans Westenberg komt aan bij de rechtbank voor het getuigenverhoor over het lekken van een dossier in de Chipshol-zaak. De zaak is een juridische touwtrekkerij over bouwgrond rond Schiphol. ANP BAS CZERWINSKI Voormalig rechter Hans Westenberg bij de rechtbank voor het getuigenverhoor over het lekken van een dossier in de Chipshol-zaak. Foto ANP / Bas Czerwinksi

Oud-rechters Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg zijn vandaag door de rechtbank in Utrecht vrijgesproken van meineed. De twee ontkenden tijdens getuigenverhoren in de Chipshol-zaak dat ze met elkaar bevriend waren, waarmee ze volgens het OM meineed pleegden.

Het OM had een voorwaardelijke celstraf geëist van vier maanden tegen Westenberg en twee maanden tegen Kalbfleisch met een proeftijd van twee jaar, plus een maximale werkstraf van 240 uur. Ook achtte het bewezen dat de twee onder ede tijdens een voorlopig getuigenverhoor in 2010 valse verklaringen hebben afgelegd.

‘De nodige behoedzaamheid moet worden betracht’

De rechtbank oordeelt vandaag echter dat het in zijn algemeenheid raadzaam is “de nodige behoedzaamheid” te betrachten bij het waarderen van getuigenverklaringen die stammen uit de jaren negentig en tachtig. Ook acht de rechtbank het onvoldoende bewezen dat Kalbfleisch en Westenberg contact met elkaar hebben gehad met elkaar over de Chipshol-zaak.

De ex-vrouw van Kalbfleisch verklaarde eerder wel dat Westenberg zeer regelmatig bij hen kwam eten, wat door de rechtbank geloofwaardig wordt geacht. Maar juridisch gezien wordt de getuigenis van slechts één persoon als onvoldoende bewijs gezien. Verslaggever Marcel Haenen is aanwezig in de rechtbank en twitterde:

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Kalbfleisch wordt vrijgesproken van meineed en had geen contacten over Chipshol met collega Westenberg
Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Ook ex-rechter Westenberg gaat geheel vrijuit. Het ontbrak het OM aan de nodige behoedzaamheid, zegt rechtbank Utrecht impliciet.

‘Kalbfleisch is aan een feestje begonnen’

Tegenover de NOS heeft Kalbfleisch duidelijk gemaakt de uitspraak te zien als blijk van gerechtigheid. “Deze beslissing is de enige juiste”, aldus de oud-rechter. Kalbfleisch:

“Ik hoop dat hiermee definitief een einde komt aan deze voor mijn gezin en mij zeer belastende episode.”

Verslaggever Haenen meldde eerder dat de oud-rechter in de rechtbank al aan een feestje was begonnen. Hij zou in stilte juichen, maar geen commentaar geven. Zijn ex-collega Westenberg was niet aanwezig bij de uitspraak. Haenen:

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Kalbfleisch is met familie aan feestje begonnen in de rechtbank. Hij juicht in stilte en geeft geen commentaar. Westenberg is er niet.

‘Uitspraak is niet verrassend’

Heel verrassend is de uitspraak echter niet, volgens verslaggever Haenen. Er zou te weinig bewijs zijn geweest om de oud-rechters te veroordelen, licht de verslaggever toe. Haenen:

“Er was te weinig bewijs en als er al verklaringen waren afgelegd, stamden ze uit de jaren negentig of tachtig. Ook over de corruptie die de oud-rechters zouden hebben gepleegd, was onvoldoende bewijs. Er was slechts één specifieke verklaring van de ex-vrouw van Kalbfleisch over de vriendschap tussen de twee rechters. Maar juridisch gezien is één verklaring geen verklaring.”

‘Westenberg oordeelde expres in nadeel Chipshol’

De zaak tegen de twee oud-rechters draait om een verklaring van een voormalige griffier die zegt dat Westenberg op verzoek van Kalbfleisch een gunstig vonnis wees in de zogeheten Chipshol-zaak. Vader en zoon Jan en Peter Poot van Chipshol hadden ruzie met zakenpartner Harry van Andel, een vriend van Kalbfleisch. Westenberg behandelde de zaak in 1996 en heeft volgens de griffier expres in het nadeel van Chipshol geoordeeld.