Sarkozy voorlopig geen verdachte in zaak Bettencourt

Er is een onderzoek ingesteld naar de Franse ex-president Nicolas Sarkozy vanwege illegale campagnedonaties die hij al dan niet zou hebben aangenomen van L’Oréal-erfgename Liliane Bettencourt. Sarkozy wordt als een belangrijke getuige in de zaak beschouwd. Dat zei openbaar aanklager Claude Laplaud gisteravond.

De Franse ex-president Nicolas Sarkozy wordt nog niet van verdacht illegale campagnedonaties te hebben aangenomen van L’Oréal-erfgename Liliane Bettencourt. Dat is volgens zijn advocaat vanochtend besloten na een verhoor van twaalf uur door de Franse Politie.

De advocaat meldt tegenover persbureau AFP dat Sarkozy voorlopig alleen getuige is in de zaak. In een later stadium kan de oud-president nog worden ondervraagd en als verdachte worden bestempeld, maar dat gebeurt alleen als er nieuwe feiten worden ontdekt. Sarkozy (57) werd ondervraagd omdat hij zich misschien schuldig zou hebben gemaakt aan illegale campagnefinanciering.

Hij zou van de 90-jarige Bettencourt 150 duizend euro voor zijn verkiezingscampagne hebben gekregen. Een accountant van Bettencourt zei in 2010 dat deze het geld in contanten aan de penningmeester van Sarkozy’s partij UMP had overhandigd. In Frankrijk geldt een limiet voor individuele donaties van 4600 euro.

Sarkozy heeft de aantijgingen altijd vurig ontkend.

    • Peter Zantingh