Omroepster Hannie Lips (88) overleden - ‘Tante Hannie was een begrip’

Voormalig KRO-omroepster Hannie Lips is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vanochtend bekend gemaakt, schrijft de NOS. Lips kondigde in de jaren 50 en 60 televisieprogramma’s aan en af bij de KRO, en presenteerde in 1958 het Eurovisiesongfestival in Nederland.

Hannie Lips na afloop van het Eurovisiesongfestival in 1958. Foto ANP

Voormalig KRO-omroepster Hannie Lips is op 88-jarige leeftijd in Laren overleden. Dat heeft haar familie vanochtend bekend gemaakt, schrijft persbureau Novum. Lips kondigde in de jaren 50 en 60 televisieprogramma’s aan en af bij de KRO, en presenteerde in 1958 het Eurovisiesongfestival in Nederland.

‘Tante Hannie’, zoals ze vaak werd genoemd, werkte daarnaast aan diverse kinderprogramma’s als Dappere Dodo, Hokus Pokus en Dat Kan ik Ook. In 1958 presenteerde ze daarnaast het Eurovisiesongfestival dat in Nederland plaatsvond, en nam ze een paar keer het Nationaal Songfestival voor haar rekening.

Hieronder is de uitzending van het Eurovisiesongfestival te zien. Na 46 minuten zien we Lips de trap aflopen om een technisch mankement aan te kondigen. Vervolgens verschijnt ze wederom, in minuut 54, om de punten die verschillende landen uitdelen telefonisch binnen te halen en bekend te maken.

Lips verdween in 1966 van de televisie. Ze wordt in besloten kring gecremeerd.

‘Tante Hannie’ zwaaide, en kinderen zwaaiden terug

Hannie Lips behoorde tot de eerste generatie omroepsters op de Nederlandse tv. ‘Tante Hannie’ was een begrip, zo schrijft Henk van Gelder vandaag in NRC Handelsblad.

“Ze zwaaide met twee handen, de handpalmen naar de camera, aan het eind van elke uitzending. En in duizenden Nederlandse huiskamers zaten de kinderen van die tijd terug te zwaaien.

De charmante gastvrouwen heette de kijkers vriendelijk welkom en in de loop van de avond sprak ze voor elk programma een paar inleidende woorden. Hannie Lips werd in 1954 de opvolgster van Mies Bouwman.

Het zwaaien begon, vertelde ze vaak, door de klacht van een nichtje: het kind had naar haar tante op het scherm gezwaaid, maar tante had niet teruggezwaaid. Daarop kreeg ze van de KRO-leiding toestemming aan het eind van het kinderprogramma – meestal een aflevering van de poppenkastserie Dappere Dodo te zwaaien.

Hannie Lips werd, net als de andere omroepsters uit de begintijd, een nationale bekendheid. In 1966 nam ze afscheid. Het was mooi geweest, zei ze.”