Nieuw, oud en altijd anders

In de aanloop naar sinterklaas speelt Hendrik Spiering nieuwe bordspellen. Vandaag: Bloqs, Witches en Mozaa.

Altijd weer verschijnen er nieuwe spellen. Vaak zijn ze leuk. Bloqs is zo’n prima nieuw spel. Met een dobbelsteen laat je je pion over een bord rennen en afhankelijk van het vlak waarop je terechtkomt, kan je verschillende bouwstenen pakken. Wie met die bouwstenen het eerst een perfecte kubus kan bouwen, heeft gewonnen. Het leuke is dat je bouwstenen van elkaars bouwsel kunt stelen. Er wordt in dit spel veel gestolen: in bordspeltermen heet dat interactie. Zonder interactie zit je stil op je beurt te wachten.

Geen enkel nieuw spel is totaal origineel. Bloqs is een combinatie van ganzenbord en een echt bouwspel als bijvoorbeeld Pueblo of het leuke Rumis. Je kan ook een nieuwe draai geven aan een bestaand spel. Het prachtig uitgevoerde kaartspel Witches is eigenlijk een gewoon slagenspel, zoals klaverjassen. Alleen speel je niet met ruiten en klaveren, maar met zes kleuren heksen, genummerd van 1 tot 9. De bijzondere toevoeging is dat de hoogste kaart hier niet altijd de 9 is. Het kan ook 8 of 2 zijn – de laagste kaarten zijn dan 9 of 3. Opletten! Anders speel je per ongeluk de laagste kaart in plaats van de hoogste. Een mooie draai.

Je kunt ook gevestigde spellen een klein beetje veranderen Zoals in Scrabble trickster: Scrabble met kanskaarten. Dan mag je ineens de letters van een ander bekijken, tien punten extra pakken of meer dan één woord leggen, enzovoorts. Aardig, maar vooral als je niet echt van scrabble houdt. De kanskaarten verstoren het traditionele gepieker.

Nee, het leukste én simpelste bordspelletje dat we dit jaar zagen is Mozaa. Je kan het zien als een variant op domino: niks anders dan om en om een kaartje met kleurvlakken pakken en dat proberen op kleur aan te leggen bij de kaartjes die er al liggen. Hoe groter het kleurvlak dat je creëert, des te meer punten. Erg spannend. En mooi om naar te kijken. En wie op achterstand komt, kan vaak toch wel weer inlopen. Dit kleine spel gaat zeker mee op vakantie.

Bloqs (Playthisone) ca. €30; Witches of Blackmore (White Goblin) ca. €14; Scrabble trickster (Mattel) ca. €35; Mozaa (BIS Publishers) €15