Na de vreugde de begrafenissen

In de Gazastrook hadden gisteren wakes plaats voor de doden van het Israëlische offensief. Rouw tempert de vreugde over het bestand.

Hamasleider Haniyeh gisteren in Gaza, met een zoontje van de gedode militaire leider Jabari.
Hamasleider Haniyeh gisteren in Gaza, met een zoontje van de gedode militaire leider Jabari. Foto Reuters

Onder een druilerige regen komen de mensen hun respect betuigen bij het huis van de familie Dalou in de wijk Shuhaiyya in Gazastad. Tenminste: de wake heeft plaats aan de overkant van de straat van waar het huis van de Dalous stond. Een bulldozer gaat woest tekeer in het puin dat ervan overblijft.

Op 18 november werd de familie Dalou hét symbool van de laatste Gaza-oorlog toen bij een Israëlisch bombardement drie generaties van de familie werden gedood. Grootvader Jamal Dalou, verloor in één klap zijn zoon Mohammed, diens vrouw en vier kinderen van 1 tot 7 jaar oud, zijn vrouw, zus en twee dochters. Twee buren kwamen ook om het leven.

„Dit is de democratie en de menselijkheid van Israël”, zegt Abdel Dalou, 38, een neef van Jamal. „Overal waar Israël is geweest is er een spoor van vernieling.” Het Israëlische leger heeft toegegeven dat er een vergissing is gemaakt: het doelwit was Yihya Abiya, een rakettenmaker van Hamas.

De eerste begrafenissen van leden van de familie Dalou hadden al meteen de volgende dag plaats, onder de bommen en onder de vlag van Hamas. Maar veel mensen durven nu pas, na het ingaan van het staakt-het-vuren, opnieuw de straat op.

Vandaag is er een nieuwe begrafenis, zegt Abdel Dalou, nu gisteren de lijken van Yara, 16, en Mohammed, 33, onder het puin vandaan zijn gehaald. Her en der in de Gazastrook hadden gisteren dergelijke wakes plaats. Volgens het ministerie van Gezondheid van Hamas vielen in totaal 162 doden sinds Israël vorige week Operatie Wolkkolom inzette. Aan Israëlische kant vielen vijf doden.

Voor de overlevenden van de familie Dalou wordt de vreugde over het akkoord tussen Hamas en Israël overstemd door droefheid. Abdel Dalou is sceptisch. „We zijn gelukkig dat er geen bommen meer vallen”, zegt hij, „maar voor mij is dit geen vrede, louter een staakt-het-vuren. Echte vrede is wanneer wij eindelijk in ons eigen land zullen wonen, erkend door de wereld.”

Maar er is ook trots over het feit dat Hamas deze keer raketten heeft afgevuurd die bijna Tel Aviv en Jeruzalem hebben bereikt. „Israël bedenkt zich wel tweemaal voor het ons nog eens aanvalt”, zegt Dalou.

Aan het eind van een drukke winkelstraat in Gazastad is er een wake voor de 40-jarige Zaki Said Qadada. Hij bevond zich dinsdag samen met andere strijders in twee auto’s toen die elk door twee Israëlische raketten werden geraakt. Er vielen zeven doden. „Het was een executie”, zegt zijn neef Mahmoud Zuheir Qadada, een 32-jarige boekhouder.

Qadada maakte deel uit van de beveiliging van Abu Mazen, de bijnaam van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, en van de Aqsa-martelaarsbrigade van Abu Mazens organisatie Al-Fatah. Toen Hamas in 2007 de macht greep in de Gazastrook werden de Palestijnen in twee kampen verdeeld: Hamas in Gaza, en de Palestijnse Autoriteit, die door Fatah wordt gecontroleerd, op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

In mei vorig jaar verzoenden de twee partijen zich al officieel onder auspiciën van Egypte. Het Israëlische bombardement lijkt die verzoening nu ook op de grond te bewerkstelligen. Bij de wake van Qadada, en elders in Gaza, wapperden gisteren de vlaggen van Hamas, Fatah en de andere Palestijnse facties broederlijk naast elkaar.

„Mijn oom had mij nog gevraagd om een foto van zes handen op elkaar op zijn telefoonscherm te zetten”, zegt Mahmoud Zuheir Qadada. „Het was een symbool voor de Palestijnse verzoening.”

In een donkere, ongeplaveide straat is Gazastad heeft een collectieve wake plaats voor vijf neven van de familie Dogoush die samen werden gedood in het incident waarbij ook Qadada de dood vond. Een groep geüniformeerde en gemaskerde strijders van de Aqsa-brigade op een donkere straathoek wijst de weg.

„Toen vorige week de Israëlische aanval begon zijn de interne verschillen weggevallen”, zegt Abu Hamda, 40, een neef van de gesneuvelden. „We waren opnieuw allemaal mujahedeen tegen Israël.”

Of dat ook zo blijft valt nog af te wachten. Het officiële verhaal in Gaza is dat het staakt-het-vuren een geweldige overwinning is van Hamas op Israël. Maar Abu Hamda wil daar niet van horen. „Dit is een overwinning voor alle Palestijnen, en voor Abu Mazen, die nog altijd onze president is.”

    • Gert Van Langendonck