Mist en motregen

None

Tijdens de kalme najaarsmaanden zijn er af en toe uitschieters in wind of regen. Afgelopen woensdagavond was zo’n windrijke episode en ook aanstaande zondag ziet er tamelijk onstuimig uit. Daar omheen kabbelt rustig herfstweer voort, waarbij diverse weermodellen later volgende week een gestage temperatuursdaling voorspellen.

Deze vrijdagavond trekt de regen via het oosten en zuidoosten het land uit terwijl brede opklaringen zich op steeds meer plaatsen manifesteren. Bij een wegvallende wind leidt dit tot een sterke afkoeling en de vorming van mist. Op de koudste plekken daalt de temperatuur tot rond het vriespunt.

Morgen, zaterdag, kan de mist plaatselijk vrij lang stand houden. Lokaal valt in de ochtend al wat motregen, ’s middags maken de noordelijke provincies de meeste kans op enige neerslag. De maximumtemperatuur varieert tussen 6 en 10 graden, waarbij de koudste lucht in het noorden te vinden is en de mildste lucht ten zuiden van de grote rivieren.

Ondertussen komt er een diepe depressie langs de westzijde van de Golf van Biskaje aan. Dat lagedrukgebied koerst noordoostwaarts en zal zondag over het Noordzeegebied trekken. Daardoor neemt de zuidelijke wind toe. Later op de dag draait de wind via het zuidwesten naar west. De wind zal de hele dag duidelijk aanwezig en aan zee lange tijd hard tot stormachtig zijn, 6 tot 8 Beaufort.