‘LULverhalen’ met toch een zekere schoonheid

‘Wat de meisjes kunnen, kunnen de jongens ook”, zegt Howard Komproe bij de drukbezochte perspresentatie van zijn nieuwe theaterprogramma woensdag in het Amsterdamse theatercafé Toomler. Na vagina-, hormoon-, gesluierde en overgangsmonologen is het volgens de stand-upcomedian tijd om pal en stijf te staan voor de mannenzaak. Vanaf januari toert hij daarom als presentator van het programma LULverhalen door de Nederlandse theaters. Elke avond neemt hij drie andere mannen mee, die een letterlijk of figuurlijk lulverhaal mogen ophangen.

Het idee ontstond anderhalf jaar geleden in de kleedkamer van het theater in Hendrik-Ido-Ambacht. „Ik zat daar de theatergids door te bladeren en zag alleen maar theater van en voor vrouwtjes. Ik wil nu echt een avond maken met alleen maar mannelijke energie”, legt Komproe uit.

Hij stelde hiervoor een pool van 83 verschillende mannen samen. Bekende namen zijn onder meer Dolf Jansen, Humberto Tan, Lange Frans, Hugo Borst, Wim Helsen, Prem Radhakishun, Jorgen Raymann, Martin Gaus, Hans Aarsman en Jan Jaap van der Wal. „Maar er zijn ook mannen bij die niet zo bekend zijn bij het grote publiek en ook focking goede verhalen kunnen vertellen.”

Cabaretier Hans Sibbel coacht de deelnemers. Hij is er van overtuigd dat hun ‘LULverhalen’ „niet alleen flauwe seksgrappen, maar ook enige poëzie en schoonheid zullen bevatten”. Schrijver Leon Verdonschot is alvast van plan om samen met het publiek hardop te onderzoeken wat het betekent om een man te zijn. Hij neemt daarbij het essay Self-Reliance van Ralph Waldo Emerson als leiddraad. Robert Vuijsje wil een aantal seksscènes uit zijn twee romans voorlezen. En meestertatoeëerder Henk Schiffmacher gaat vertellen over het tatoeëren van geslachtsdelen.

Presentator Ad Visser zegt „nu al een week te kunnen vullen”. Hij twijfelt alleen nog of hij iets zal vertellen over zijn cd Kamasutra Experience of over de seksuele escapades in de kelders van de opnamestudio van TopPop.

De theatertour eindigt in juni in het DeLaMar Theater in Amsterdam met speciale thema-avonden, zoals een Roze- en een Alphamannenavond. Opmerkelijk is een ladiesnight waarop eenmalig drie dames uit hun nek mogen lullen. Vrouwen zijn trouwens welkom. Volgens Sibbel kunnen ze voor een gezonde spanning in de zaal zorgen. En Vuijsje meent dat „het niveau met vrouwen in de zaal toch iets beschaafder wordt”.Vanaf 9 jan in de theaters. Inl.: www.impactentertainment.nl