Led Zeppelin is de verrassing in de top-3 van de Top 2000

Muzikant Robert Plant, de leadzanger van de Britse rockband Led Zeppelin tijdens een tour dit jaar in Brazilië. Foto Reuters / Ueslei Marcelino

Over de 1997 andere nummers weten we nog niets, maar het erepodium van de Top 2000 is vanavond bekend gemaakt. En daarin zit slechts één verrassing: Led Zeppelin met Stairway To Heaven.

De nummer één is het minst origineel. Dat is Bohemain Rhapsody van Queen, net als vorig jaar. Het jaar daarvoor stonden The Eagles op nummer één met Hotel California, maar dat was eigenlijk een uitzondering. Sinds de Top 2000 in 1999 begon, is het nog maar twee keer voorgekomen dat Bohemian Rhapsody níet op nummer één stond. In 2010 dus, en in 2005 (toen was het Boudewijn de Groot met Avond).

Voor als je niet kunt wachten tot vlak voor oudjaarsavond, als ze bij de nummer één zijn aanbeland (ongeveer 156 uur na nummer 2000):

Luister naar Bohemian Rhapsody op Spotify

Ook nummer twee is niet veranderd sinds vorig jaar: Hotel California van The Eagles - die dus één keer de eerste plaats toebedeeld kreeg. Al begint het vanaf hier al wat meer te variëren. Het nummer stond in totaal zeven keer op de tweede plek.

Luister naar Hotel California op Spotify

En dan de nummer drie, dat is dus wel een nieuw nummer. Led Zeppelin stoot Child in Time van Deep Purple van de derde plek. Hier live uitgevoerd op Earls Court in 1975:

De hoogste nieuwe binnenkomer is I Follow Rivers van de Belgische band Triggerfinger, op nummer 79.

Luister naar I Follow Rivers op Spotify

Weer meer stemmen dan vorig jaar

De complete lijst van de Top 2000 wordt maandag in een speciale uitzending van het Radio 2-programma Tijd voor Twee Proeflokaal bekendgemaakt. Pas eind december wordt de volledige Top 2000 uitgezonden. Maar Kees Toering, zendermanager van Radio 2, is nu al tevreden, zo laat hij weten tegenover persbureau Novum.

“Prachtig, in een week meer dan drie miljoen stemmen en weer meer dan vorig jaar. Een duidelijk bewijs dat de Top 2000 meer leeft dan ooit tevoren.”

Vijf liedjes die in de Top 2000 zouden staan

Redacteur Peter Zantingh deed vandaag, op de laatste stemdag voor de Top 2000, een oproep. Welke nummers worden onterecht overgeslagen en horen eigenlijk in de beroemde ranglijst thuis? Hij kreeg zo’n negentig reacties binnen, van muziekliefhebbers die vinden dat een bepaald nummer het niet verdiend genegeerd te worden.

Daaruit koos hij vijf nummers die in de Top 2000 zouden moeten staan:

  Elliott Smith - Between the Bars
  Wilco - Jesus, etc.
  Kanye West - Stronger
  Sufjan Stevens - Chigago
  The Smiths - There is a light that never goes out

Stemmen kan niet meer, maar je kunt de nummers wel hier luisteren en het pleidooi lezen.

  • Mirjam Remie