Kortkolom buitenland

Congolees leger begint tegenoffensief

Goma. Duizenden Congolezen zijn het gebied rond de stad Sake in Oost-Congo ontvlucht, nadat het regeringsleger gisteren een offensief is begonnen tegen de rebellenbeweging M23, die eerder de belangrijke stad Goma heeft ingenomen. De rebellen zijn niet ingegaan op een verzoek van Afrikaanse leiders om zich uit de stad terug te trekken. Zolang president Kabila niet bereid is tot onderhandelen, willen ze hun opmars voortzetten. Kabila heeft de hoogste militair in het gebied op non-actief gesteld, na nieuwe beschuldigingen dat hij wapens zou hebben verkocht aan milities in de regio. (AFP, Reuters)

‘In 2014 voorzitter EU-commissie kiezen’

Rotterdam. Europese burgers moeten bij de komende Europese Parlementsverkiezingen in 2014 tevens de voorzitter van de Europese Commissie kiezen. Dat bepleit het Europees Parlement in een gisteren aangenomen resolutie. Het parlement stelt voor dat Europese partijfamilies (dat zijn christen-democraten, socialisten, liberalen, groenen) elk een kandidaat aanwijzen voor het Commissievoorzitterschap. Zo kunnen de verkiezingen echt gaan over de koers van het Europese bestuur. Volgens het EU-verdrag wijzen Europese regeringen de Commissie-voorzitter aan. Maar het Europarlement denkt dat deregeringen de stem van de kiezer moeilijk kunnen negeren. (NRC)

Omstreden landkaart in Chinees paspoort

Beijing. China heeft grote verontwaardiging gewekt met een nieuwe landkaart in zijn paspoorten. De kaart suggereert dat de hele Zuid-Chinese Zee en ook Taiwan deel uitmaken van de volksrepubliek. Delen van het zeegebied worden geclaimd door de Filippijnen, Vietnam, Taiwan, Brunei en Maleisië. Deze landen komen volgende maand bijeen om de toegenomen spanning in de regio te bespreken. Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken is de landkaart „niet tegen enig land gericht”. (Reuters)

Nieuw-Zeeland naar Hof over walvisjacht

Wellington. De regering van Nieuw-Zeeland steunt Australië bij een poging om via het Internationaal Gerechtshof in Den Haag de Japanse walvisvaart aan banden te leggen. Australië heeft in 2010 bij het Hof een rechtszaak aangespannen tegen Japan, dat internationale afspraken van de walvisvaartcommissie negeert. Japan ontkent en zegt alleen walvissen voor onderzoek te vangen, maar dat wordt algemeen in twijfel getrokken. (AP, Reuters)

President wil Mexico Mexico gaan noemen

Mexico-Stad. De Verenigde Staten van Mexico moeten officieel Mexico gaan heten. Dat heeft president Felipe Calderon gisteren voorgesteld. Sinds het land in 1824 onafhankelijk werd van Spanje heet het ‘Estados Unidos Mexicanos’, naar Amerikaans voorbeeld. Het is Calderons laatste wetsvoorstel voordat hij volgende week de macht overdracht aan Enrique Peña Nieto, die in juli werd gekozen. Alle 31 Mexicaanse staten moeten instemmen met de naam. (AP, AFP, Reuters)