Kortkolom binnenland

Pgb-fraudeur moet drie miljoen betalen

Lelystad. Een 50-jarige vrouw uit Lelystad die is veroordeeld voor grootschalige pgb-fraude moet ruim 3 miljoen euro terugbetalen aan de staat. Dat heeft de rechtbank in Lelystad donderdag bepaald. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de vrouw structureel gefraudeerd met persoonsgebonden budgetten voor cliënten. De 50-jarige oud-directrice van zorginstelling Ansa in Lelystad vervalste onder meer aanvragen voor pgb’s om leefgeld voor cliënten aan te vragen. (Novum)

Groot tekort aan eiceldonoren

Rotterdam. Nederland heeft een groot tekort aan eiceldonoren. Dat zegt Rien Crooij, directeur van het Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp in Metro. Het is in Nederland sinds ruim een half jaar mogelijk om eicellen te doneren aan onbekenden. Daarvoor moeten de vrouwen zelf een eidonor zien te vinden. Volgens Crooij hebben zich tot nu toe zes donoren gemeld, terwijl zich jaarlijks tientallen vrouwen melden die een eicel van iemand anders nodig hebben om zwanger te raken. (NRC)

Zes jaar cel voor misbruik kleinzonen

Rhenen. Een 73-jarige man uit Rhenen krijgt zes jaar cel voor het misbruiken van zes kleinzonen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht donderdag bepaald. Het misbruik vond plaats tussen 1995 en 2008. De kinderen waren toen allemaal jonger dan 16 jaar. De man heeft volgens de rechtbank misbruik gemaakt van het aanzien en het vertrouwen dat hij genoot als opa en vader en ook als ouderling binnen de kerk. (Novum)

Tot 2,5 jaar cel voor bomaanslag flitspaal

Den Haag. Twee mannen uit Voorschoten (33 en 26 jaar) zijn donderdag tot tweeënhalf respectievelijk twee jaar cel veroordeeld. Ze hadden een bom aan een flitspaal vastgemaakt. Het explosief ging af toen een bomruimer het wilde verwijderen. Daarbij verloor hij zijn hand. Zijn collega liep blijvend oog- en oorletsel op. De daders moeten hun 57.000 euro betalen. Tegen de twee waren celstraffen van 3,5 en 3 jaar geëist. (Novum)