‘In wielrennen is doping niet langer de norm’

Wielerploeg Vacansoleil-DCM heeft trouwe sponsors. Strikte regels moeten schandalen voorkomen. „Er is nu een nieuw tijdperk.”

De affaire Lance Armstrong smeult na. Andere (oud-) renners doen bekentenissen. Nationale en internationale wielerorganisaties beraden zich vertwijfeld op de toekomst. Rabobank stopt met sponsoring. Maar het Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team had gisteren gewoon zijn jaarlijkse kennismakingsbijeenkomst, in Maastricht.

De sponsoren van de tweede wielerploeg van Nederland, met renners als Johnny Hoogerland en Wout Poels, grepen de bijeenkomst ook aan om te vertellen dat zij de sport nog altijd als geweldig marketinginstrument zien. Het wielrennen is volgens vakantiebedrijf Vacansoleil en plantenvoedingsconcern DCM weliswaar „niet perfect”, maar zij benadrukken erop te vertrouwen dat daar aan wordt gewerkt.

De twee sponsoren staan ook volgend seizoen op het shirtje van de ploeg. „Ons contract loopt tot eind 2013. We zijn in onderhandeling om door te gaan tot en met 2015 en daar zouden we uit moeten kunnen komen”, zegt Bart van der Linden, algemeen directeur van reisorganisator Vacansoleil. Koen Feyaerts, financieel directeur van het Belgische plantenvoedingbedrijf DCM, houdt zich iets meer op de vlakte. „Wij hebben een contract tot 2013. Daarna evalueren we.”

Alle commotie was voor u geen reden nu al te stoppen?

Feyaerts: „Ons vertrouwen in de werkwijze van de ploeg is gebleven.”

Van der Linden: „De zaak-Armstrong is een op zichzelf staand geval. Het gaat om een zaak uit het verleden. Wij geloven dat de sport aan een nieuw tijdperk is begonnen. Doping is niet langer de norm.”

Welke garantie heeft u dat uw ploeg niet de fout ingaat?

Van der Linden: „Feitelijk geen enkele. Maar ik vertrouw op onze mensen en de strenge regels die we met elkaar hebben afgesproken.”

Feyaerts: „Georganiseerd dopegebruik wordt niet getolereerd. Als sponsoren hebben we in zo’n geval recht op een fikse schadevergoeding. Renners die de fout ingaan, worden ontslagen.”

Wat neemt u voor maatregelen?

Daan Luijkx, oprichter van de ploeg en nu algemeen manager: „Nieuwe renners worden uitgebreid gecontroleerd. Bovendien wordt hun verleden bekeken en worden ze door een specialist onderzocht. Buiten de controles van WADA ‘prikken’ we zelf ook nog. Bij onverklaarbare schommelingen van bloedwaarden ontslaan we de betrokken renner. De UCI grijpt alleen in als een A- en een B-staal positief is.”

De Rabobank drijft als financiële instelling op betrouwbaarheid. Lopen de imago’s van uw bedrijven minder risico als de ploeg het middelpunt zou zijn van een dopingschandaal?

Feyaerts: „DCM verkoopt natuurlijke plantenvoeding. Dan wil je niet geassocieerd worden met doping.” Van der Linden: „Vacansoleil doet in brave gezinsvakanties. Daar hoort competitievervalsing niet bij.”

Was u kwaad toen de Rabobank zijn vertrek aankondigde?

Van der Linden: „Ik was boos op de media. Die generaliseerden en veroordeelden, ook nog eens op basis van oude zaken.”

Maar Rabobank bestempelde de wielersport als verrot en vertrouwt niet op verbetering.

Van der Linden: „De wijze waarop de wielrensport is weggezet deugde niet. Maar ik moet voorzichtig zijn, Rabobank is onze huisbankier.”

In 2010 haalde uw ploeg nog de Italiaan Ricardo Riccò binnen, een renner met een dopingverleden. Met zijn punten kon Vancansoleil zich kwalificeren voor de grote koersen.

Luijkx: „Riccò had zijn schorsing van twintig maanden erop zitten. Zijn straf was zelfs verminderd tot zestien maanden, omdat hij netjes had meegewerkt aan zijn proces.”

Van der Linden: „Hij was vrij om weer te fietsen. We hebben heel strenge afspraken gemaakt, zelfs een strenge boeteclausule in zijn contract opgenomen. Hij bezwoer dat hij niet meer zo stom zou zijn. Toen hij toch weer zondigde, waren we heel teleurgesteld. Maar het kon de ploeg niet verweten worden. Hij hield er zijn eigen systeem op na.”

Heeft u er lessen uit getrokken?

Luijkx: „Diep van binnen vind ik dat iedereen een tweede kans verdient, maar met een renner die terugkomt van een tweejarige schorsing willen wij niet meer werken. Maar het zou wel fijn zijn als elke ploeg met die regels zou werken. Kijk maar eens hoeveel teams flink wat recidivisten in hun gelederen hebben.”

U contracteerde voor komend seizoen ook de Sloveen Grega Bole, die voor komt in een dossier van de Amerikaanse antidopingautoriteit over de arts Ferrari.

Luijkx: „De naam Bole viel in een getapt gesprek tussen Ferrari en de oud-renner Leonardo Bertagnolli. Volgens de laatste zou Aicar [een relatief nieuw en nog lastig te traceren spierversterkend middel] verkrijgbaar zijn via Slovenen. Bole werd genoemd. Maar het was gebaseerd op niets. Bertagnolli had het van horen zeggen. Dat heeft hij inmiddels zelf bevestigd. Bole is wel beschadigd. Dat is onrechtvaardig.”

Wat moet er buiten uw ploeg gebeuren om de wielersport een schone toekomst te geven?

Luijkx: „Feiten uit het verleden moeten worden onderzocht. Er dient een onafhankelijke commissie voor de toetsing van dopinggevallen te komen. Nu zijn procedures veel te ondoorzichtig en te omslachtig. Soms is het negen maanden tot anderhalf jaar wachten op een veroordeling. Dat moet binnen drie weken kunnen. Punten van dopingzondaars zouden niet meer mee mogen tellen voor de ranking van een ploeg. Tot slot moet dopegebruik in alle landen strafbaar worden.”

    • Paul van der Steen