In de weg

A car stops beside a house in the middle of a newly built road in Wenling, Zhejiang province, November 22, 2012. An elderly couple refused to sign an agreement to allow their house to be demolished. They say that compensation offered is not enough to cover rebuilding costs, according to local media. Their house is the only building left standing on a road which is paved through their village. REUTERS/China Daily (CHINA - Tags: BUSINESS CONSTRUCTION POLITICS SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA
A car stops beside a house in the middle of a newly built road in Wenling, Zhejiang province, November 22, 2012. An elderly couple refused to sign an agreement to allow their house to be demolished. They say that compensation offered is not enough to cover rebuilding costs, according to local media. Their house is the only building left standing on a road which is paved through their village. REUTERS/China Daily (CHINA - Tags: BUSINESS CONSTRUCTION POLITICS SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA REUTERS

Als we er niet doorheen kunnen, dan gaan we er maar omheen, moet de lokale overheid in de Chinese provincie Zhejiang hebben gedacht. Een bejaard echtpaar in het dorp Xiazhangyang weigerde plaats te maken voor de aanleg van een nieuwe weg naar de stad. Het gevolg: hun huis staat nu midden in de weg.

Er stonden oorspronkelijk meer huizen. Die zijn allemaal gesloopt, op één na dus. Alle bewoners werd compensatie aangeboden. Volgens Luo Baogen en zijn vrouw, de bewoners van dit alleenstaande pand, was dat niet eens genoeg om een nieuw huis van te kunnen bouwen. Dus wilden ze niet weg, meldt krant China Daily.

De wetten die privé-eigendom beschermen zijn de laatste jaren aangescherpt in China. De overheid mag niet langer zonder toestemming van de bewoners woningen ‘verplaatsen’. Huizen zoals van het echtpaar Baogen worden ‘spijkerhuishoudens’ genoemd: ze zijn als een spijker die met geen mogelijkheid meer uit een plank te trekken is.