Halvering bibliotheek MCO is niet voldoende

De bibliotheek van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) dreigt dakloos te geraken. Na overleg met de publieke omroep heeft het ministerie van OCW het Muziekcentrum laten weten dat er alleen nog geld is voor de primaire functie van de bibliotheek: het leveren van de bladmuziek voor op de lessenaars van de leden van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Een plan van het MCO zelf, dat voorzag in een halvering van de kosten van 800.000 euro op jaarbasis, is hiermee afgewezen.

De bibliotheek bevat een van de grootste bladmuziekcollecties ter wereld die in totaal vijf strekkende kilometers plankruimte beslaat.

Het MCO kreeg 32 miljoen euro subsidie. Nu is dat 14 miljoen. Anton Kok, directeur van het MCO, begrijpt dat de bibliotheek niet buiten schot kan blijven. „Maar als je alleen maar ‘nee’ zegt, zonder enig plan, dan dreigt de papiershredder.”

De NPO zegt dat het gedwongen door de bezuinigingen kiest voor programma’s en dat er geen geld is voor het overnemen van de „cultuur-historische muziekbibliotheek van het MCO die de publieke omroep zelf verder niet meer gebruikt”.