Goede week voor de beurzen door mogelijke noodhulp Griekenland

De Griekse premier Antonis Samaras. De Europese beurzen hebben een goed week achter de rug, wat erop zou kunnen duiden dat investeerders spoedig een nieuwe noodlening aan Griekenland verwachten. Samaras heeft gezegd 'verbijsterd' te zijn dat de financiele steun nog niet is toegekend. Foto Reuters / Yves Herman

De Europese beurzen hebben vorige week, een van de slechtste weken in maanden, goedgemaakt. Ze eindigden vandaag in de plus na vijf dagen op rij winst te hebben geboekt, zo schrijft Reuters. Beleggers verwachten dat Griekenland snel een nieuwe noodlening krijgt van de trojka. Ook de groeiverwachtingen van de Duitse economie zijn positief.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,2 procent hoger op 331,50 punten. De Duitse DAX gaat het weekend in het een winst van 0,18 procent en komt op 11.396,49 punten, ruim boven de verwachting van analisten. Parijs wint 0,87 procent en komt uit op 3.528,80 punten, al was het handelsvolume van de CAC 40 slechts 1,5 miljard euro. Dat is “zeer laag”, volgens persbureau AFP, maar te wijten aan verkorte opening op de Amerikaanse beurzen vanwege thanksgiving.

De FTSEurofirst 300, de index van de belangrijkste Europese aandelen sloot af met 0,6 procent winst op 1,110.08 punten. Daarmee komt de winst deze week uit op 4 procent.

Overleg over Griekse noodsteun liep vast

Hoewel de ministers van Financiën van de eurozone het deze week niet eens zijn geworden over een nieuwe tranche financiële steun aan Griekenland, verwachten beleggers toch dat maandag de knoop zal worden doorgehakt. Dan praten de eurolanden verder. Het gaat om een gefaseerde uitkering van 31,5 miljard euro.

De eurolanden zijn bereid dit over te maken, omdat ze vinden dat Griekenland aan de voorwaarden hiervoor heeft voldaan. Maar het IMF, dat mee betaalt, weigert dit omdat het de schuld op lange termijn onhoudbaar vindt, zo schreef onze correspondent Caroline de Gruyter deze week in NRC Handelsblad:

“De Griekse economie krimpt sterk. Daardoor daalt de schuldenlast van het land te langzaam. In 2020 zal de schuld niet zijn teruggebracht tot 120 procent van het bruto binnenlands product (bbp), zoals de bedoeling was, maar 140 procent. Het IMF eist een ingrijpende vermindering van de schulden, liefst doordat eurolanden op de één of andere manier een deel kwijtschelden. Eurolanden weigeren dit. Vorige week botste IMF-directeur Christine Lagarde hierover openlijk met Juncker.”

    • Mirjam Remie