Gegijzelde journalisten

Singer Rihanna performs during a concert as part of her 777 tour in Berlin, November 18, 2012. REUTERS/Thomas Peter (GERMANY - Tags: ENTERTAINMENT TPX IMAGES OF THE DAY)
Singer Rihanna performs during a concert as part of her 777 tour in Berlin, November 18, 2012. REUTERS/Thomas Peter (GERMANY - Tags: ENTERTAINMENT TPX IMAGES OF THE DAY) Reuters

Wat is er gebeurd?

Het leek zo’n ludieke promotiestunt. Om de release van haar nieuwste, zevende studioalbum Unapologetic te vieren, nodigde Rihanna zo’n 200 journalisten en fans uit om haar te vergezellen tijdens haar ‘777 wereldtour’. In zeven dagen tijd vloog het Rihanna-vliegtuig naar zeven steden om zeven uitverkochte locaties aan te doen. Het exclusieve weekje toeren met Rihanna bleek voor haar gasten – of zoals de aanwezige journalisten zichzelf sindsdien omschrijven: ‘gegijzelden’ – een absolute hel.

Een hel?

Onder de kop ‘Rihanna is keeping us from sleeping or eating or going outside or using a bathroom’, vertelt een anonieme ‘gevangene van Rihanna’ op weblog Gawker hoe zij en anderen uren achtereen gedwongen werden te wachten in bussen (zonder wc, eten, drinken of wifi), op vliegvelden of in de cabine van de Boeing 777. Slapen in de voor de gasten gereserveerde hotelkamers zat er vrijwel niet in, omdat er geen tijd voor was. ‘Een veelgehoorde klacht tijdens de trip’, schrijft de journaliste, ‘was een variatie op: ik zou zo graag een glas water willen, al moet ik blij zijn dat ik niks te drinken krijg, anders zou ik alleen maar naar de wc moeten’.

En waar was Rihanna al die tijd?

Rihanna sliep, in haar deel van het vliegtuig, afgeschermd van de journalisten en fans. Behalve de sporadische keren dat de zangeres zich vertoonde buiten de eerste klas of bij de bagageband, was Rihanna de grote afwezige. Haar gasten, aan wie diners, persconferenties en ontmoetingen waren beloofd, zagen de zangeres uiteindelijk alleen iedere avond van veraf, op het podium. Uiteindelijk werd de frustratie in het vliegtuig zo groot, dat er massaal ‘save our jobs’ ‘just one quote’ en ‘wi-fi’ werd gescandeerd richting eerste klas. Posters met ‘Vermist: Rihanna’ werden door de cabine verspreid.

Heeft Rihanna gereageerd?

Tegen het einde van de tour heeft ze haar excuses aangeboden voor het ‘gebrek aan dirt’. Maar, zo zei ze, haar gezondheid kwam op de eerste plaats. „Normaal gesproken had ik de hele tour met jullie champagneflessen weg zitten tikken. Maar ik moest mijn stem sparen en slapen.” Ondanks dat, vond de zangeres het een geslaagd tripje: „This was excellent and I would definitely do it again.”

    • Anke Meijer