Garantie overheid levert grootste banken voordeel van 4 miljard op

De vier grootste banken van Nederland hebben jaarlijks miljarden euro’s voordeel door de „verborgen subsidie” die zij jaarlijks krijgen. Doordat beleggers weten dat de banken in geval van nood altijd door de overheid worden gered, kunnen banken goedkoper lenen en nemen zij meer risico’s. Dat schrijft de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo) in een gisteren gepubliceerd onderzoek. Volgens de stichting bedraagt het totale voordeel van deze impliciete overheidsgaranties over het jaar 2011 ten minste 4 miljard euro. De verborgen steun bedraagt meer dan tweederde van de gezamenlijke jaarwinst van de vier (ING, Rabobank, ABN en SNS) .Financiers bieden banken lagere rente , omdat ze weten dat een bank altijd wordt gered in geval van nood. NRC

Lees meer op pagina 9