EU-top beëindigd zonder akkoord - ‘grootste politieke problemen getemd’

(Vlnr) Premier Mark Rutte, de Portugese premier Pedro Passos Coelho, Bondskanselier Angela Merkel en premier Jean-Claude Juncker uit Luxemburg tijdens de EU-top. Foto Reuters / Yves Herman

De EU-top over de Europese meerjarenbegroting 2014-2020 is beëindigd zonder het bereiken van een akkoord. Dat heeft EU-president Van Rompuy bevestigd tegenover persbureau AFP. De onderhandelingen worden hoogstwaarschijnlijk begin volgend jaar hervat tijdens een volgende top.

De Duitse bondskanselier Merkel zei vannacht al dat de Europese leiders een lange weg te gaan hebben. “Ik betwijfel of we tot een akkoord komen”, zei de Duitse bondskanselier na een chaotische dag van bilateraal overleg en een vertraagde start van de bijeenkomst van de 27 EU-leiders.

Veel Europese landen tekenen protest aan tegen een stijging van de Europese begroting voor de jaren 2014-2020. De Europese Commissie wil voor die zeven jaar een bedrag van 1.000 miljard euro van de lidstaten. Een aantal landen, waaronder Nederland en Groot-Brittannië, vindt dat de begroting niet mag stijgen terwijl de lidstaten zelf zoveel moeten bezuinigen.

‘Regeringsleiders denken dat het mogelijk is volgend jaar akkoord te sluiten’

Merkel lichtte op een persconferentie toe dat de regeringsleiders denken dat het mogelijk is om begin volgend jaar een akkoord te sluiten dat de goedkeuring van alle 27 lidstaten kan wegdragen. Van Rompuy, die beaamde dat volgend jaar een akkoord bereikt gaat worden, heeft het mandaat gekregen om de komende tijd consensus te bereiken.

Alle EU-leiders waren het er volgens Merkel over eens dat de EU een meerjarenbegroting nodig heeft, ondanks de verschillende standpunten van de landen. Merkel:

“Degelijkheid gaat voor snelheid.”

Voorzitter van de Europese Commissie, José Barroso, voegde hier aan toe:

“We hebben nog niet het punt bereikt om een akkoord te sluiten.”

Premier Rutte reageerde: “Ik denk dat het verstandig is dat we nu stoppen en dat de tijd ook nodig is voor verdere gesprekken.” Hij was positief gestemd over een akkoord bij een volgende top en meende dat die wel kans van slagen heeft.

Cameron vanochtend: voorstel was gewoon niet goed genoeg

Europees president Van Rompuy heeft gisteravond laat een nieuw compromisvoorstel voorgelegd voor de Europese meerjarenbegroting 2014-2020. Maar zijn aanpassingen konden criticus Cameron vanochtend voor de onderhandelingen maar moeilijk behagen. In een toelichting noemde de Britse premier het voorstel van Van Rompuy zelfs “niet goed genoeg”.

Cameron benadrukte dat er in het besproken voorstel geen euro minder zou worden uitgegeven. De Britse premier noemde dat “een belediging voor de belastingbetaler”. Hij zei ook te blijven strijden voor de Britse korting op de EU-bijdrage, die volgens hem geheel gerechtvaardigd is. Cameron:

“Het is tijd dat Europese instituties zich aanpassen aan de echte wereld. De Europese Commissie heeft niet één euro aan bezuinigingen aangeboden. En ik denk dat dat gewoon niet goed genoeg is.”

‘Grootste politieke kou is uit de lucht’

Maar de problemen die Cameron eerder voorzag, zijn grotendeels uit de weg geholpen zo blijkt. Volgens onze correspondent Caroline de Gruyter kan daarom niet gesproken worden van een mislukking van de EU-top. “De grootste politieke kou is uit de lucht”, verduidelijkt de correspondent. De Gruyter:

“De leiders zijn een redelijk eind gekomen. Ik sprak met een aantal van de EU-onderhandelaars en die noemen deze top absoluut geen mislukking. Cameron, die eerder heel kritisch was, heeft voor een groot deel de deal kunnen sluiten die hij voor ogen had. Daarmee is het politieke probleem grotendeels getemd.”

Dit neemt echter niet weg dat er nog steeds zaken zijn die opgelost moeten worden, licht ze toe. De Gruyter:

“Spanje en Griekenland gaan bijvoorbeeld niet akkoord met de contributie die zij moeten betalen voor de komende zeven jaar. Deze contributies zijn berekend toen beide landen in economisch betere tijden verkeerden. Kan daar niet iets aan gebeuren, is nu hun vraag. Maar zo heeft ieder land zaken die nog geregeld moeten worden. Dan kan weken in beslag nemen, maar de vooruitzichten zijn goed.”

    • Jeannine Julen