Einde voor iconische koekjes Twinkies

Twinkies bederven nooit, weten liefhebbers van de Amerikaanse snack. Maar een staking brengt de gevulde cakejes in gevaar.

Een arbeidsconflict dreigt een einde te maken aan Twinkies, een populaire Amerikaanse snack die landelijk iconische waarde heeft wegens de mythe dat de gevulde cakejes nooit bederven. Amerikanen slaan de zoete traktatie sinds vorige week massaal in, voordat het product mogelijk uit de schappen verdwijnt.

Het voedingsmiddelenbedrijf Hostess, maker van Twinkies en andere synthetische snacks met namen als Ding Dongs, Ho Hos, Wonder Bread en Zingers, heeft deze week toestemming gekregen van een rechter om ermee te stoppen. Het concern, dat begin dit jaar uitstel van betaling aanvroeg, noemde een staking van duizenden werknemers als reden voor het faillissement.

Hostess is van plan om 33 bakkerijen en 565 distributiecentra te sluiten. Ook gaan 570 winkels dicht en verdwijnen 5.500 leveringsroutes. Daarbij zullen ongeveer 15.000 gedwongen ontslagen vallen. Zo’n 3.200 werknemers zullen nog enkele maanden aanblijven om de sluiting van het bedrijf te begeleiden.

Naar aanleiding van dat nieuws is een run ontstaan op de producten van Hostess. Vooral Twinkies, verpakte gele sponscakejes met een witte, crèmeachtige vulling van onbekende inhoud, zijn in trek. De snacks, die gezonde eters doen huiveren, worden voor honderden dollars aangeboden op eBay.

Het mogelijke einde van Twinkies is een opmerkelijke wending voor de traktatie, die juist naam heeft gemaakt om zijn onverwoestbaarheid. De grap rond Twinkies is dat de snacks onbeperkt houdbaar zijn wegens hun vermeende, welhaast chemische karakter. Zo zijn Twinkies in een aflevering van de geanimeerde reeks Family Guy het enige voedingsmiddel dat een nucleaire oorlog heeft overleefd.

Toch is het nog lang niet zeker dat de producten van Hostess definitief zullen verdwijnen. Het bedrijf wil onderdelen verkopen zonder gebonden te zijn aan collectieve arbeidsovereenkomsten. Voor herkenbare merknamen als Twinkies zijn volgens waarnemers mogelijk kopers te vinden die de productie weer kunnen opstarten. Hostess heeft een omzet van ongeveer 2,3 miljard dollar (1,8 miljard euro) per jaar.

De staking bij Hostess door werknemers die zijn aangesloten bij de Bakery, Confectionery, Tobacco and Grain Millers Union (BCTGM) begon op 9 november. Een laatste onderhandelingsronde op last van een rechter in New York om het bedrijf draaiende te houden, liep eerder deze week op niets uit.

Het is de tweede keer dat de maker van Twinkies een faillissement doormaakt sinds de productie van de snacks rond 1930 begon. De voorloper van Hostess, Interstate Bakeries, vroeg in 2004 surseance aan. Het bedrijf maakte in 2009 een doorstart onder de naam Hostess.

Volgens waarnemers bestaat er belangstelling om merken van Hostess over te nemen onder kleinere bakkerijen en onder nationale winkelketens die de producten van het bedrijf al jaren verkopen. Naast Twinkies behoren ook merknamen als Nature’s Pride, Dolly Madison en Drake’s tot het assortiment van Hostess.

    • Frank Kuin