Egypte gaat ‘massaal protesteren’ na ‘dictatoriale beslissing’ Morsi

Demonstranten verzamelden zich de afgelopen dagen voor het kantoor van president Morsi. Foto Reuters/Mohamed Abdel El Ghany

De Egyptische president heeft de woede gewekt van een groot aantal oppositiegroepen in het land door zijn eigen macht flink uit te breiden. Tegenstanders van Morsi hebben aangekondigd massaal de straat op te gaan om te protesteren tegen zijn beslissing.

Gisteren werd duidelijk dat Morsi de grondwet zodanig heeft aangepast dat zijn macht een stuk groter is geworden. De boze tegenstanders noemen de daad van Morsi om zichzelf tot ‘farao’ te kronen een “coup tegen rechtmatigheid.” Morsi zelf noemt zijn beslissing “de bescherming van de revolutie”, en de “vernietiging van de infrastructuur van het oude regime”.

‘geen revolutionaire maar een dictatoriale beslissing’

Wael Ghonim, een sleutelfiguur in de protesten tegen Morsi in de afgelopen maanden, laat tegenover de BBC weten dat dit niet wordt getolereerd:

“We roepen alle Egyptenaren op om vandaag te protesteren op alle Egyptische pleinen. Er is een verschil tussen revolutionaire beslissingen en dictatoriale beslissingen.”

Immuniteit voor samenstellers grondwet

Morsi heeft het panel dat de nieuwe grondwet van Morsi samenstelt immuniteit gegeven, zodat het niet meer door rechters kan worden ontbonden. Het panel krijgt bovendien twee maanden extra om te werken aan het maken van een nieuwe grondwet, waarin de bevoegdheden van de president worden vastgelegd en die moet worden goedgekeurd in een referendum.

Volgens onze correspondent Gert van Langendonck is dit een manier om het grondwettelijk hof buitenspel te zetten. Verschillende rechtbanken bogen zich over de geldigheid van sommige parlementaire besluiten nadat het Constitutionele Hof afgelopen zomer door het leger het parlement liet ontbinden omdat de Egyptische parlementsverkiezingen ongrondwettelijk zouden zijn geweest. Van Langendonck:

“Het hof mag zich nu niet meer bemoeien met de samenstelling van die grondwet. Dat is in het voordeel van Morsi, die vindt dat de rechtspraak stamt uit de tijd van Mubarak en niet onafhankelijk genoeg is.”

In Kairo kwamen gisteren voor de vierde opeenvolgende dag in Kairo duizenden demonstranten bijeen om tegen het beleid van Morsi en de Broederschap te protesteren.