De goede nazi van Nanking redde duizenden Chinezen

John Rabe (Florian Gallenberger, 2009)Canvas, 20.40 - 22.55 uur

In 1937 viel het Japanse leger China binnen en richtte het een enorm bloedbad aan in de stad Nanking. In wat sindsdien bekend staat als ‘de verkrachting van Nanking’ vielen naar schatting 300.000 doden; vele vrouwen werden onderworpen aan gruwelijke verkrachtingen en de stad werd grondig geplunderd.

Een groep westerlingen stelde een neutrale zone in die min of meer werd gerespecteerd. Deze zone gaf ongeveer 200.000 Chinezen enige veiligheid. Aan het hoofd van de zone stond John Rabe, de Duitse directeur van Siemens in Nanking. Klein detail: hij was (en bleef) ook een overtuigd nazi.

Rabe redde de levens van vele Chinezen, wat hem de bijnaam ‘Schindler van het Oosten’ opleverde – een verwijzing naar de door Spielberg in Schindler’s List vereeuwigde Oskar Schindler, de Duitse fabrieksfabrieksdirecteur die het leven van 1100 Joden redde nadat hij met eigen ogen de gruwelijkheden van de Holocaust zag.

De historische film die Florian Gallenberger over John Rabe maakte, is gebaseerd op diens in 1997 gepubliceerde dagboek, in Nederland verschenen als ‘De goede nazi van Nanking’. De film van Gallenberger past in de trend om niet meer alle Duitsers over één kam te scheren. Gallenberger: „Decennia moest je zwijgen over Duits lijden, omdat je dader bent. En nu praten we over niets anders”.