Broers Marianne Vaatstra: geen straf is lang genoeg voor Jasper S.

Voor de broers van Marianne Vaatstra is geen celstraf lang genoeg voor Jasper S. “Ook al zou die man tachtig jaar zitten, voor ons is dat niet genoeg”, reageerden zij vandaag in het Friese televisieprogramma Need op Freed.

De Westereen. Bauke Vaatstra, de vader van de vermoorde Marianne Vaatstra. ANP CATRINUS VAN DER VEEB
De Westereen. Bauke Vaatstra, de vader van de vermoorde Marianne Vaatstra. ANP CATRINUS VAN DER VEEB Een foto van de vermoorde Marianne Vaatstra in de woonkamer van haar vader Bauke Vaatstra. Dertien jaar na de moord is de 45-jarige Jasper S. als verdachte gearresteerd. Foto ANP / Catrinus van der Veeb

Voor de broers van Marianne Vaatstra is geen celstraf lang genoeg voor Jasper S. “Ook al zou die man tachtig jaar zitten, voor ons is dat niet genoeg”, reageerden zij vandaag in het Friese televisieprogramma Need op Freed.

De twee broers en drie zussen van het in 1999 vermoorde meisje spraken bij Omrop Fryslân voor het eerst over de moordzaak. De familie is ervan overtuigd dat de onlangs opgepakte S. de dader is. “Hij heeft nu twee families kapotgemaakt”, zei zuster Wilma Vaatstra.

Wilma woont in het Friese dorpje Oudwoude, de woonplaats van S., en was daardoor bekend met de verdachte. Ook de familie van S. zou het zwaar te verduren hebben, menen de broers en zussen. “Zij krijgen nu dezelfde mokerslag als wij dertien jaar geleden kregen.”

De vader van Vaatstra gaf eerder al aan graag te willen praten met Jasper S. Bauke Vaatstra wil uit zijn eigen mond horen hoe de man tot zijn daad is gekomen, zei hij deze week in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Grootschalig DNA-onderzoek leidde naar Jasper S.

Op 19 november werd bekend dat het DNA van de 45-jarige Jasper S. verdachte werd in de Vaatstra-zaak. In het grootschalige DNA-onderzoek dat werd gedaan onder achtduizend mannen leverde zijn DNA een match op. De destijds 16-jarige Vaatstra werd in 1999 verkracht en vermoord. Gisteren werd bekend dat het voorarrest van de verdachte met twee weken is verlengd.

Mogelijke stoornis Jasper S. onderzocht

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden liet eerder weten de mogelijke stoornis van S. te laten onderzoeken. Die kwam aan het licht toen de Fries drie jaar geleden voor de rechter moest komen voor joyriding. Een psychiater ontdekte toen een ‘dissociatieve stoornis’ bij S., waardoor hij mogelijk niet beseft wat hij doet en wat de gevolgen daarvan zijn.

Vader Bauke Vaatstra liet weten dat zijn dochter Jasper S. “absoluut niet kende”:

“Ze is onder druk met hem het land in gegaan. Het kan best zijn dat ze eerst een sigaret met hem heeft gerookt om te bedenken hoe ze daar op de een of andere manier weg kon komen.”

    • Jeannine Julen