Boudewijn Zenden assistent van coach Benítez bij Chelsea

Boudewijn Zenden (36) wordt assistent-trainer bij Chelsea. De Spanjaard Rafael Benítez, die woensdag is aangesteld als interim-coach bij Chelsea na het ontslag van Roberto di Matteo, heeft de oud-international deze week gevraagd om deel uit te maken van de technische staf. Dat maakte de club gisteren bekend op zijn website.

Zenden kent Benítez nog van zijn periode bij Liverpool, waar hij tussen 2005 en 2007 speelde. De in Maastricht geboren vleugelspeler stond gisteren al op het trainingsveld. Zenden heeft nog geen contract getekend, zei vader en zaakwaarnemer Pierre Zenden gisteren in een telefonische reactie. Waarschijnlijk zal hij, net als Benítez, tot het einde van het seizoen aanblijven.

Zenden heeft nog geen trainerscursussen gehad. „Die gaat hij in Engeland volgen”, aldus Pierre Zenden. Zenden heeft nog geen gesprek gehad met de Russische clubeigenaar Roman Abramovitsj.

Benítez was lovend op de Chelsea-site: „Ik heb Zenden gekozen, omdat ik hem getraind heb en omdat hij bij Chelsea heeft gespeeld. Hij kent de omgeving en spreekt verschillende talen. Hij was een fantastische professional toen hij mijn speler was.”

Het wordt de eerste baan als trainer voor de oud-speler, die doorbrak bij PSV, en later bij Barcelona, Chelsea, Middlesbrough, Liverpool en Sunderland speelde. Bij Chelsea speelde hij tussen 2001 en 2003. In 43 competitieduels scoorde hij vier keer.

De Limburger zocht de afgelopen tijd tevergeefs een club waar hij kon voetballen. „Hij had nog de ambitie om te spelen, totdat dit op zijn pad kwam.” De laatste paar weken trainde Zenden bij de Duitse club Bayer Leverkusen, waar de bevriende Finse oud-speler Sami Hyypiä hoofdtrainer is. Naar verwachting zal Zenden bij Chelsea niet zelf gaan spelen, al sluit zijn vader dat niet uit.