BBC benoemt nieuwe directeur

De BBC heeft Tony Hall, voormalig journalist en op dit moment baas van The Royal Opera House in Londen, benoemd als nieuwe directeur. Hall moet het publieke vertrouwen in de Britse omroep, dat door seksschandalen ernstig is geschaad, weer herstellen. Tony Hall (61) was eerder onder meer chef van de nieuwsafdeling van de BBC. Hij vervangt George Entwistle, die deze maand terugtrad als directeur-generaal na ernstige kritiek op zijn slappe aanpak van de crisis bij de omroep. Entwistle heeft de functie slechts 54 dagen bekleed.

De voorzitter van de omroepstichting, Chris Patten, zei gisteren dat Hall de enige kandidaat was. Hij ontkende dat er externe druk is geweest om haast te maken met de benoeming. „Ik ben verheugd dat we niet alleen snel hebben gehandeld, maar ook zo’n uitstekende kandidaat hebben gevonden”, aldus Patten. Volgens hem is Hall „de juiste persoon om de BBC uit de huidige crisis te leiden”.

Hij doelt op het schandaal rondom voormalig BBC-presentator Jimmy Savile, naar wie postuum een onderzoek loopt naar seksueel misbruik van mogelijk honderden minderjarige slachtoffers. Niet alleen zou het misbruik van Savile soms hebben plaatsgevonden in het pand van de BBC, ook zou de omroep een onthullende reportage over de presentator op het laatste moment hebben geschrapt. Daarbij zond BBC-programma Newsnight wél een reportage uit waarin oud-politicus Alistair McAlpine ten onrechte van misbruik werd beschuldigd. De omroep betaalde afgelopen week in een schikking 185.000 pond (ongeveer 230.000 euro) aan McAlpine.

De nieuwe directeur zei gisteren veel te geven om de BBC, om de programmamakers en om de impact die de omroep nog altijd heeft. „Het is een van die weinige organisaties die een essentieel onderdeel uitmaakt van Groot-Brittannië en van wie wij zijn, maar ook wereldwijd veel invloed heeft”, aldus Hall.

Britse mediakenners hebben verheugd gereageerd op de benoeming, vanwege Halls ervaring binnen en buiten de omroep. Hij zal in maart beginnen bij de BBC. Hall staat ook voor de taak het zwaar gebureaucratiseerde instituut te hervormen. Verslaggevers van de BBC beschuldigen de omroep ervan topzwaar te zijn, door de vele managementlagen. (Reuters, Novum)