Nog één dag stemmen voor de Top 2000. Een pleidooi voor vijf liedjes

The Smiths: ze ontbreken ook dit jaar in de Top 2000.
The Smiths: ze ontbreken ook dit jaar in de Top 2000.

Vandaag is de laatste stemdag voor de Top 2000, de omvangrijke lijst met beste liedjes ooit die tussen Kerst en Oud en Nieuw wordt uitgezonden op Radio 2. Ook het jaarlijkse gesteggel over wat er ontbreekt of te laag staat, hoort daarbij. Daarom: een pleidooi voor vijf liedjes die onrecht worden aangedaan (en het verzoek om aan te vullen).

Allereerst: zo’n lijst is uiteraard nooit compleet en staat nooit in een volgorde waarin iedereen zich kan vinden. De Top 2000 is een lijst die door het publiek van Radio 2 wordt samengesteld en kent daarom zijn voorkeuren: The Beatles, Boudewijn de Groot, Queen, Abba. Geen Arcade Fire, wel Nick & Simon (vorig jaar zeven keer!). Geen Kanye West, wel Celine Dion (vorig jaar ook zeven keer!).

En dus vroeg ik vanochtend om suggesties.

Twitter avatar pzantingh Peter Zantingh Welk nummer zal volledig onterecht wederom ontbreken in de Top 2000? Ik maak een kort lijstje voor nrc.nl en suggesties zijn welkom.

Het resultaat: zo’n negentig suggesties. Allemaal muziekliefhebbers die wilden zeggen: denk ook eens aan dit volledig onterecht genegeerde liedje, dat elk jaar aan de kant geschoven wordt door de Nicks en de Simons en de Celine Dions. Er kan best hier en daar iets uit geschrapt worden, en dan dit soort liedjes erin, graag.

Elliott Smith - Between The Bars

De veel en veel te vroeg gestorven Elliott Smith bracht in 1997 een van de beste albums van het decennium uit, Either/Or. En dit is daar dan weer het beste nummer van (vorig jaar ook nog magistraal gecoverd door Marien Dorleijn bij DWDD Recordings). Hoor je deze 2,5 minuut ergens in de laatste dagen van het jaar, dan is het lastig om niet door je knieën te zakken.

Wilco - Jesus, Etc.

Een band die allang bewezen heeft de tand des tijds te kunnen doorstaan, maar desondanks onvindbaar in de voorkeurslijst en nog nooit over de lippen van Frits Spits en Daniël Dekker gegaan: Wilco. Album Yankee Hotel Foxtrot uit 2002 hoort in alle muziekgeschiedenisboeken terug te komen. Dit is nummer ‘Jesus, Etc.’ daarvan. Hup, de Top 2000 in met dit pareltje.

Twitter avatar gasolinebrother Gasoline Brothers @pzantingh Jesus etc van Wilco?
Luister naar Jesus, Etc. van Wilco op Spotify

Kanye West - Stronger

Wat er ontbreekt? Hiphop in z’n algemeen, zeiden meerderen. Dus bij deze, Kanye West. Waarom staat hij niet in de Top 2000? Omdat het keurige Radio 2-publiek er niets bij voelt? Maar ja, ze zijn blijkbaar wel klaar voor acht minuten allesvernietigende machinegeweermetal van Metallica’s ‘One’ (vorig jaar op 32). Dan kan dit ook.

Bovendien: ook Daft Punk wordt genoemd als ontbrekende. Die worden hier, in ‘Stronger’ uit 2007, dan weer gesamplet door Kanye.

Twitter avatar DaveHIJS Dave Vanderheijden @pzantingh hiphop in het algemeen
Luister naar ‘Stronger’ van Kanye West op Spotify

Sufjan Stevens - Chicago

Heerlijk, prachtig, veelomvattend, kleurrijk, tijdloos. ‘Chicago’ van Sufjan Stevens, uit 2005. Veel vragen we niet, hoor: als dat aanstellerige ‘Winter in America’ van Doug Ashdown nou plaats maakt op plekje 1895, dan past ie daar mooi.

Twitter avatar zwar Alex van der Hulst @pzantingh Sufjan Stevens - Chicago
Luister naar ‘Chicago’ van Sufjan Stevens op Spotify

The Smiths - There Is A Light That Never Goes Out

Dit werd door meerdere mensen genoemd na mijn oproep. En het is ook wonderbaarlijk: géén Smiths, helemaal niets, in die hele lijst niet? Je zou er complotdenker van worden. Hier is ‘There Is A Light That Never Goes Out’, dan willen we best een jaartje wachten voordat ook ‘Please, Please, Please, Let Me Get What I Want’ en ‘Asleep’ krijgen wat ze verdienen.

Twitter avatar krisoosting Kris Oosting @pzantingh Alles van The Smiths.
Twitter avatar norbertpek Norbert Pek @pzantingh There Is A Light That Never Goes Out van The Smiths. Er staat zelfs geen enkel Smiths-nummer in de voorkeurlijst. Treurig.
Twitter avatar SanneSofieee Sanne Sofie Grift @pzantingh inderdaad alles van the Smiths! Zelfs hun ‘commerciële’ nummers niet. There is a light en Hang the DJ etc.
Twitter avatar henkkanning Henk Kanning @pzantingh alles van The Smiths.. :(

De Spotify-lijst met alle suggesties

Er kwamen heel veel suggesties binnen toen we de vraag eerder vandaag op Twitter stelden. Alle nummers die daarbij genoemd werden (en die op Spotify staan), zijn in deze afspeellijst verzameld:

Luister naar Wat er ontbreekt in de Top 2000 op Spotify

Ook in de reacties hieronder ben je van harte uitgenodigd je eigen pleidooi te houden: wat ontbreekt of staat veel en veel te laag?

Stemmen kan hier, nog tot 20.00 uur vanavond.