AFM: belegger moet kosten adviseurs en fondsen kunnen zien

AFM pleit voor een kostenmaatstaf bij beleggingsondernemingen om meer inzicht te krijgen in de kosten. Foto ANP/Koen van Weel

Beleggers hebben onvoldoende inzicht in de kosten die adviseurs, vermogensbeheerders en beleggingsfondsen maken. Dat concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in onderzoek dat vandaag verscheen. De Autoriteit wil dat beleggingsondernemingen een kostenmaatstaf invoeren waarin alle kosten te vinden zijn.

Deze kosten zijn nu nog vaak onduidelijk, worden onvolledig weergegeven of zijn zelfs onvindbaar. Daardoor zijn beleggingsproducten moeilijk vergelijkbaar, zo schrijft economieredacteur Jeroen Wester vandaag in NRC Handelsblad:

“De kosten die in rekening worden gebracht vaak complex volgens de toezichthouder. Er bestaan onder meer kosten voor het inleggen en het beheren van geld, vergoedingen voor adviezen, abonnementen, prestaties en transacties, en nadelen voor beleggers doordat transacties tegen onaantrekkelijke koersen worden uitgevoerd.

Vooral bij beleggingsfondsen zijn de kosten dikwijls verborgen, terwijl deze grote gevolgen hebben voor de totale kosten die de gemiddelde belegger maakt. Hoge kosten hebben grote invloed op het uiteindelijke rendement dat beleggers behalen.

De totale kosten, zo blijkt uit het onderzoek, varieert van 1 tot 2,5 procent van het belegd vermogen.”

‘Eigen maatstaf van de financiële sector

De toezichthouder wil dat de financiële sector zelf een maatstaf gaat ontwikkelen voor de totale kosten, zodat particuliere beleggers de gehanteerde tarieven gemakkelijker kunnen vergelijken.

De AFM stelt voor dat verkopers van financiële diensten voortaan een inschatting maken van de totale gemiddelde kosten. Ook zou de industrie meer inzicht moeten geven in de afzonderlijke kosten die gemaakt worden.