Week lang aandacht voor armoede in bijna zeventig landen

De publieke omroep sluit aan bij de wereldwijde themaweek Why Poverty?. Vanaf zondag vragen de omroepen aandacht voor het mondiale armoedeprobleem met tal van speciale programma’s en documentaires. Vijf jaar geleden werd er door omroepen ook al wereldwijd samengewerkt voor de documentaireserie Why Democracy?, die in oktober 2007 in 42 landen werd uitgezonden. Aan Why Poverty? doen 68 landen mee.

Met het project zouden zo’n vijfhonderd miljoen mensen bereikt moeten worden. Het doel is niet om campagne te voeren en geld op te halen, maar mensen bewust te laten worden van het probleem en een discussie te beginnen. Het startsein in Nederland wordt zondag gegeven in Utrecht. Daar zijn de acht documentaires te zien die verspreid over de week door VPRO, IKON en Human op Nederland 2 worden getoond. Alle films worden deze week ook vertoond op het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA).

Wie veel zware kost verwacht kan zondagavond afstemmen op de eerste documentaire Poor us: An animated history of poverty. Deze in tekenfilmstijl gemaakte film van Ben Lewis laat zien hoe de wereld door de eeuwen heen met armoede is omgegaan, en wat daarvan geleerd is. Barbara Truyen, hoofd documentaire bij de VPRO, was mede-verantwoordelijk voor selectie van de film. „De organisatie wil iets doen aan de geschiedenis van armoede. We wilden een film die op een originele manier zou vertellen over de strijd tegen armoede. Het is een film met humor.” Maandag zien we wat de inspanningen van Bob Geldof en Bono in Afrika hebben opgebracht in Give us the money. Dinsdag laat Stealing Africa zien waarom Gambia niet profiteert van de enorme kopermijnen. Verder zijn er films uit onder meer China, India en Mali.

Ook programma’s als Radar, Puberruil en Andere Tijden staan in het teken van armoede. De VPRO zendt drie programma’s live uit vanuit het Geldmuseum in Utrecht. De week wordt zaterdag afgesloten met een debat over kinderen en jonge gezinnen die in de aanloop naar de feestdagen in armoede leven.

Programma: www.hoezoarmoede.nl