Wat moet Turkije met onze raketten?

Het verzoek zat er al een tijdje aan te komen, maar gisteren heeft Turkije de NAVO formeel gevraagd om steun bij het verdedigen van zijn grenzen. De Turken willen luchtafweerraketten van het type Patriot om grenssteden en vluchtelingenkampen te beschermen tegen Syrische raketten en vliegtuigen. Nederland kan die leveren. Als dit gebeurt, gaan er 200 tot 250 Nederlandse militairen met de Patriots mee naar Turkije.

1Waar zijn die Patriots voor nodig?

Turkije deelt een grens van 900 kilometer met Syrië en heeft veel last van gevechten tussen de troepen van president Assad en de Syrische rebellen. Ook landden recent mortiergranaten op Turks grondgebied en werd een vliegtuig neergehaald. Het Turkse leger is al volop aanwezig aan de grens, maar wil dat de NAVO meedoet.

Patriot-luchtdoelraketten kunnen aanvallende vliegtuigen, helikopters en ballistische raketten uit de lucht schieten. Het is een defensief wapen van de luchtmacht met een bereik van zo’n zestig kilometer. Er zijn op dit moment niet zulke aanvallen op Turkije, maar de raketten langs de grens zetten is vooral een signaal aan Syrië; het laat de spierballen van Turkije en de NAVO zien.

2Wat heeft Nederland daar te zoeken?

Als een NAVO-land hulp nodig heeft, moeten de bondgenoten die leveren. Er zijn maar drie landen die de allermodernste Patriots hebben: de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland. Die laatste twee hebben al laten weten welwillend tegenover het verzoek te staan. De Nederlandse regering heeft een zogeheten fact finding mission naar Turkije gestuurd om de „wenselijkheid en de mogelijkheid van een bijdrage” te onderzoeken.

3Daar heeft de Tweede Kamer toch ook wat over te zeggen?

Formeel niet, want het beschermen van het luchtruim van bondgenoten is een standaardtaak van de NAVO-landen, zegt een woordvoerder van Defensie. Maar in de praktijk zendt de regering geen militairen uit zonder brede steun van de Kamer. Die is er: VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks hebben zich er al voor uitgesproken.

Redacteur Defensie

    • Emilie van Outeren