VVD en PvdA verliezen bij verkiezingen fusiegemeenten

VVD-leden bij de verkiezingsavond in Molenerwaard. De SGP kwam daar als grote winnaar uit de bus.
VVD-leden bij de verkiezingsavond in Molenerwaard. De SGP kwam daar als grote winnaar uit de bus. Foto ANP / Arie Kievit

De PvdA en de VVD hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen die gisteren in drie nieuwe gemeenten zijn gehouden fors ingeleverd. Het CDA komt als winnaar uit de bus.

  • De VVD zakte in de gemeente die voortkomt uit een fusie tussen het Noord-Hollandse Schagen, Harenkarspel en Zijpe van 4700 stemmen in 2010 naar 2700 stemmen, de PvdA van bijna 4100 naar een kleine 2600. Het CDA steeg van 3800 naar 4700.
  • In de Zuid-Hollandse gemeente Molenwaard, een fusie van Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland, is een soortgelijk beeld te zien. Daar haalt de VVD nog maar acht procent van de stemmen en de PvdA veertien procent. De SGP scoort daar het best met een kwart van de stemmen, gevolgd door het CDA met 22 procent. Het is daar gebruikelijk dat deze partijen het grootst zijn.
  • In de Zuid-Hollandse gemeente Goeree-Overflakkee (Dirksland, Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee) haalt de VVD bijna dertien procent van de stemmen en de PvdA twaalf procent. De SGP komt daar zoals gebruikelijk als grootste uit de bus met 28 procent.

Kanttekeningen bij extrapolatie lokale resultaten

De VVD vreesde slechte resultaten bij de verkiezingen vanwege de ophef rond de inkomensafhankelijke zorgpremie en stuurde in de campagne verschillende partijprominenten naar de herindelingsgemeenten.

Toch zijn er wel wat kanttekeningen te zetten bij een al te gemakkelijke extrapolatie van lokale resultaten, schreef NRC-redacteur Dick Wittenberg in de krant.

“De opkomst is bij lokale verkiezen altijd veel lager, lokale partijen spelen een grote rol, net als specifieke lokale problemen of omstandigheden. Ter illustratie: in de gemeente Molenwaard is een grote kans op een christelijke meerderheid. Dat is atypisch; in de Tweede Kamer hebben CDA, CU en SGP minder dan eenzesde van de Kamerzetels. Ook doen in die Zuid-Hollandse gemeente nogal wat landelijke partijen, zoals de PVV, de SP, D66 en GroenLinks, niet mee.”

De zogeheten herindelingsverkiezingen waren nodig omdat de tien gemeenten op 1 januari opgaan in nieuwe, grotere gemeenten. De volgende reguliere gemeenteraadsverkiezingen zijn in 2014.