Voorarrest Jasper S. verlengd met twee weken

Foto ANP/Catrinus van der Veen

Jasper S., die verdacht wordt van de moord op Marianne Vaatstra, blijft nog zeker twee weken in voorarrest in beperkingen. Dat heeft de rechter-commissaris vanmiddag besloten.

De verdachte werd zondagavond gearresteerd en zit sindsdien in voorarrest. De beperkingen die sindsdien gelden houden in dat alleen zijn advocaat contact met hem mag hebben. S. is de afgelopen dagen verhoord, maar wat daar is uitgekomen, is niet bekend gemaakt.

De advocaat van S., Bert de Boer, laat tegenover de NOS weten dat ook na de genoemde twee weken Jasper S. waarschijnlijk nog vast zal worden gehouden. Daarover neemt de raadkamer over veertien dagen een besluit.

Getekend portret van Jasper S., Getekend portret van Jasper S.,

De 45-jarige S. werd aangehouden naar aanleiding van een recent grootschalige DNA-onderzoek. De man leverde hiervoor uit eigen beweging DNA, dat na twee checks een 100-procent match opleverde met bewijsmateriaal dat op het slachtoffer werd aangetroffen. De destijds 16-jarige Vaatstra werd in 1999 verkracht en vermoord.

In de loop der jaren werd meer dan eens gedacht dat de moord door een asielzoeker gepleegd zou zijn, maar het gaat om een Fries die op tweeënhalve kilometer van de vindplaats van Vaatstra in het Friese Veenklooster woonde.

De ervaringen en resultaten in het onderzoek naar de zaak-Vaatstra, zullen van groot belang zijn voor lopende en toekomstige onderzoeken, aldus de politie na de aanhouding.

Mogelijke psychische stoornis onderzocht

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden liet eerder weten de mogelijke stoornis van S. te laten onderzoeken. Die kwam aan het licht toen de Fries drie jaar geleden voor de rechter moest komen voor joyriding. Een psychiater ontdekte toen een ‘dissociatieve stoornis’ bij S., waardoor hij mogelijk niet beseft wat hij doet en wat de gevolgen daarvan zijn.

De vader van het slachtoffer, Bauke Vaatstra, liet weten dat zijn dochter Jasper S. uit Oudwoude “absoluut niet kende“:

“Ze is onder druk met hem het land in gegaan. Het kan best zijn dat ze eerst een sigaret met hem heeft gerookt om te bedenken hoe ze daar op de een of andere manier weg kon komen.”

Ander DNA-materiaal vernietigd

Het OM meldt vandaag dat al het dna-materiaal, buiten dat van S., wordt vernietigd. Mannen die meewerkten aan het onderzoek krijgen daar bericht over. Justitie heeft een team van twaalf rechercheurs op de zaak gezet.