De Jacksons praten liever niet over Michael - ineens moesten ze omkleden

Na bijna dertig jaar staan The Jacksons weer samen op het podium, Michael doet mee dankzij oude videobeelden. Praten over de overleden jongste broer is pijnlijk voor de heren, zo ervaart Amanda Kuyper die de broers voor NRC Handelsblad interviewde.

Musical group The Jacksons perform during their Unity Tour at the Apollo Theater in New York June 28, 2012. REUTERS/Andrew Burton (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT SOCIETY PROFILE TPX IMAGES OF THE DAY)
Musical group The Jacksons perform during their Unity Tour at the Apollo Theater in New York June 28, 2012. REUTERS/Andrew Burton (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT SOCIETY PROFILE TPX IMAGES OF THE DAY) The Jacksons treden tijdens hun Unity Tour op in New York, 28 juni 2012. Foto Reuters / Andrew Burton

Na bijna dertig jaar staan The Jacksons weer samen op het podium. Michael doet mee dankzij oude videobeelden. Maar praten over de overleden jongste broer is pijnlijk voor de heren, zo ervoer Amanda Kuyper die de broers voor NRC Handelsblad interviewde.

Kuyper sprak de mannen naar aanleiding van de wederopstanding van The Jacksons. De vier broers Jermaine, Tito, Marlon en Jackie zijn weer op tournee en treden vijf keer op in Rotterdam.

De dood van Michael is onbespreekbaar

Hoe centraal hun broer ook staat in deze comebackshow, tegenover Kuyper houdt de familie zich gesloten als een oester. Dat bleek al uit de restricties die vooraf werden opgelegd: de dood van Michael was onbespreekbaar, net als het geld dat de meest verdienende dode popster nog oplevert voor de familie.

De setting, een uur voor de show in de kleedkamer in het Sportpaleis in Antwerpen, is intimiderend, zo schrijft Kuyper vandaag:

“De broers Marlon (55) en Jackie (61) zitten op de bank, met rechts Jermaine (58) op de leuning. Links Tito (57) op een stoel. De verdere entourage: twee bodyguards, van wie een bij de deur, een pr-manager die het gesprek nauwlettend volgt en een stylist. Een eigen kok bereidt hun eten.”

Marlon wijst haar vervolgens naar de handvormige zetel voor hen:

“Neem plaats op de hot seat. Zodra je het verkeerde vraagt, zal de stoel je weg kieperen, net als de stoel in de tv-show van Graham Norton.”

Voor degenen die niet bekend zijn met het fenomeen ‘Red Chair’:

Het zingen helpt de Jacksons door het rouwproces heen

Voorzichtig begint de interviewster over de comebacktournee, en de rol van Michael Jackson. De dode ster glinstert in de nieuwe show in oude filmpjes van The Jackson Five. Lacht iedereen toe in een fotocollage tijdens de door zijn broer Jermaine vertolkte tranentrekker Gone Too Soon, een nummer van Michael zelf:

Het zingen van de hits is onlosmakelijk verbonden met Michael, vertelt Jackie:

“Het is emotioneel maar tegelijkertijd zeer troostend ze te zingen. We rouwen nog altijd. Het zingen helpt ons door het rouwproces heen.”

De broers hebben met een choreograaf de danspassen van toen opnieuw ingestudeerd. “Gemakkelijk”, noemen ze het terughalen van de klapjes, huppels, draaien, schouderknikjes, robotmoves en soulheupen. Even een opfrisser wat dat betreft:


Dat dansgevoel zit in ons verankerd, stelt Jackie:

“Marlon heeft ons geheugen als lenig danser nog even opgefrist. Maar je merkt hoe Michael bij deze dansroutines mist. Je bent je voortdurend bewust van waar hij zou hebben gestaan.”

‘Het was lastig tot Michael door te dringen’

Het interview begon enthousiast. Maar na de vraag hoe het contact met hun broer was in de periode voor zijn dood, verandert de sfeer meteen, aldus Kuyper:

“Dit is verboden terrein. En hebben ze zich bezorgd gemaakt om hem? Nu wordt het helemaal ongemakkelijk. Ze schuiven heen en weer en zoeken oogcontact met de pr-manager.

Jermaine schraapt zijn keel en antwoordt toch:

“Ja er was contact, we wisten, dáchten in elk geval dat hij oké was. Maar hij werd flink afgeschermd door ons onbekende mensen. Het was lastig om tot hem door te dringen.”

Jackie hierop:

“Hadden we daar omheen kunnen komen, dan waren dingen misschien wel heel anders gelopen.”

Vlak hierop moeten The Jacksons zich ineens dringend omkleden. Toch nog uit de rode stoel gekieperd.

Lees het volledige artikel van Amanda Kuyper in de krant of in de digitale editie (alleen voor abonnees).