Voor de eerlijke borrelaar

Laat op een willekeurige vrijdagmiddagborrel, in een willekeurige kroeg, een schaal met bittergarnituur rondgaan en voordat alle aanwezigen er überhaupt een blik op hebben kunnen werpen zullen al heel wat gulzigaards een aanzienlijk deel van de bitterballen hebben verorberd. Want zo gaat dat hier, als er hapjes in het spel zijn. Eigen buik eerst en pech voor wie niet haantje de voorste is.

Een concept zoals in Noord-Spanje, waar de bar volstaat met schalen pintxos, zie ik ook nog niet zo snel slagen hier in Nederland. Deze pintxos zijn kleine plakjes brood, belegd met bijvoorbeeld vis, ei of groente. Het is een beetje te vergelijken met een luxe belegd toastje, maar in Spanje worden de broodjes bij elkaar gehouden door een cocktailprikkertje – de pincho.

Dit systeem zou in het zuunige Nederland stuklopen op het afrekenen. Pintxos zijn namelijk niet gratis. De tandenstokers moeten worden bewaard tot het eind van de avond, zodat die samen met het aantal drankjes op de rekening kunnen worden gezet.

Werkt dus alleen als alle gasten goudeerlijk zijn, en het mooie van een cocktailprikker is dat ze wel erg snel zijn weg te moffelen, kwijt te raken of te slopen. Daarnaast kun je er heel makkelijk je borrelgenoten mee bedonderen, door jouw prikkers aan hun stapeltje toe te voegen als ze beneveld door de drank even niet in opperste staat van oplettendheid zijn.

Dat de doorsnee horecabaas het niet aandurft om een dergelijk concept in te voeren is dus best te begrijpen, maar deze pintxos zijn gelukkig ook een leuke aanvulling tijdens een besloten borrel van de gemiddelde thuiskok. Maar druk de schrokops van het gezelschap dan wel op het hart dat ze ook een hapje over moeten laten voor de arme stakker achter in de zaal.

Laat de ansjovis goed uitlekken, maak fijn in de vijzel en meng met de mayonaise. Rooster de paprika’s 40 minuten in de oven tot ze een zwart velletje krijgen en stop ze in een plastic zakje. Sluit goed af en laat rusten tot ze zijn helemaal zijn afgekoeld. Schraap dan voorzichtig met een mesje het velletje eraf en verwijder de zaadlijsten.

Snijd het brood in plakken van 1,5 centimeter, en rooster ze in de oven. Snijd de knoflook door de helft en strijk hiermee over de plakken brood. Besprenkel met een klein drupje olijfolie.

Be smeer de broodjes rijkelijk met de ansjovismayonaise en verdeel hier plakjes paprika over. Prik een olijf op een prikker en zet deze vast op de broodjes. Schik alles op een mooie schaal en serveer direct.