Vluchthaven in barre tijd

Met Goud en het geheim van geld besluit Willem Middelkoop zijn trilogie over het financiële systeem. In 2007 schreef de hij dat het niet de vraag is óf dit zou instorten, maar wanneer. Eind 2008 schuifelde de financiële wereld langs de afgrond.

In zijn nieuwe boek beschrijft Middelkoop geschiedenis en kenmerken van het financiële systeem. Het voorspellen van de crisis heeft, volgens hem, niks te maken met een bijzonder inzicht, maar is gebaseerd op onbetwistbare historische parallellen. Een ongedekt geldstelsel (waarbij geldpers ongeremd kan draaien) is al meer dan 250 keer uitgeprobeerd en telkens mislukt.

Goud blijkt als enige ‘valuta’ in duizenden jaren nooit aan koopkracht verloren te hebben. Het is dan ook niet verwonderlijk dat goud in barre tijden als vluchthaven wordt gezien. Goud kan worden gebruikt om het uit de hand gelopen ongedekt geldsysteem te stabiliseren. Daarom gaan in de Verenigde Staten onder Republikeinen stemmen op de dollar weer aan het goud te koppelen.

Dit pleidooi voor herinvoering van de gouden standaard gaat gepaard met wantrouwen jegens centrale banken en overheden, want „er is geen manier om de totale ineenstorting van de economie te voorkomen als deze op schulden is gebouwd”, citeert Middelkoop met instemming de Oostenrijkse econoom Ludwig von Mises.

Middelkoop geeft met korte vragen en antwoorden (beleggings)advies aan mensen met een grote erfenis of slecht pensioen.

Cees Banning

AuteurWillem MiddelkoopTitelGoud en het geheim van geldUitgeverNieuw AmsterdamPrijs€ 17,50