Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Van der Laan krijgt standje om beperking bij demonstratie

ME'ers vorig jaar november bij de ontruiming van een kraakpand in Amsterdam. Foto Hollandse Hoogte / Elmer van der Marel
ME'ers vorig jaar november bij de ontruiming van een kraakpand in Amsterdam. Foto Hollandse Hoogte / Elmer van der Marel ME'ers vorig jaar november bij de ontruiming van een kraakpand in Amsterdam. Foto Hollandse Hoogte / Elmer van der Marel

De rechtbank in Amsterdam heeft burgemeester Eberhard van der Laan op de vingers getikt om beperkingen die hij in 2011 en 2012 instelde voor twee demonstraties, meldt Novum. De politie arresteerde toen 55 betogers, onder meer omdat ze gezichtsbedekkende bekleding droegen. Dat had Van Der Laan enkele dagen voor de betogingen verboden.

Een demonstratie was tegen het kraakverbod, de andere in verband met de Dag van de Arbeid. De rechtbank oordeelde vandaag in de zaak tegen de vier verdachten dat het bevel van de burgemeester in strijd was met het recht om te demonstreren. De rechtbank:

“De burgemeester heeft het bevel dus onbevoegd gegeven en daarmee was het onrechtmatig.”

Vanwege de uitspraak worden de verdachten niet vervolgd. De advocaten van de vier verdachten reageerden verheugd. Advocaat Jeroen Soeteman:

“De rechtbank legt de burgemeester uit hoe de wet in elkaar zit. De vrijheid om te demonstreren is een groot goed. Hopelijk begrijpt burgemeester Van der Laan dat nu ook en houdt ook hij zich in de toekomst aan de wet.”

Een woordvoerder van Van der Laan zegt dat de gemeente de uitspraak goed gaat bestuderen.

“Het verbod is destijds als voorwaarde aan de demonstratie verbonden. In het verleden hebben we ervaren dat deze demonstraties op zeer gewelddadige wijze uit de hand kunnen lopen. Dat was voor de burgemeester de reden om voorwaarden aan de demonstratie te verbinden.”