Turks verzoek om Patriots te sturen naar grens met Syrië

Ruim tweehonderd Nederlandse militairen kunnen zich gaan voorbereiden op hun uitzending naar de Turks-Syrische grens. Gisteren deed Turkije een officieel verzoek aan de NAVO om Patriot-luchtafweerraketten te sturen. Turkije heeft veel last van de burgeroorlog in buurland Syrië en wil dat de bondgenoten helpen de 900 kilometer lange grens te beschermen. Alleen Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten hebben de modernste Patriots.

Defensie heeft een verkenningsmissie naar Turkije gestuurd om de „wenselijkheid en de mogelijkheid van een bijdrage” te onderzoeken. Zo moet worden bekeken waar de Patriots komen te staan. En of die inderdaad, zoals Turkije belooft, alleen defensief zullen worden ingezet om vliegtuigen en raketten te onderscheppen. Nederland wil geen partij worden in de oorlog.

Steun van de Tweede Kamer is er al: VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks hebben het Turkse verzoek verwelkomd. Formeel hoeft de Kamer geen toestemming te geven voor bescherming van het NAVO-luchtruim, maar het kabinet wil geen militairen uitzenden zonder ruime steun van het parlement.

Nederland stuurde in 1991 en 2003 ook al Patriots naar Turkije, toen de VS in oorlog waren met Irak.