To fluff or not to fluff, that’s the question met Thanksgiving

In de VS is het vandaag Thanksgiving en dat betekent voor de makers van marshmellow fluff dat er weer een record aan potten met de kleverige stuff wordt verkocht. En elk jaar leidt dat weer tot verhitte debatten bij het diner tussen kookgekken en eetaficionados: is het nou wel of not done om je aardappels en groenten te bedekken met een laag fluff?

In de VS is het vandaag Thanksgiving en dat betekent voor de makers van marshmallow fluff dat er weer een record aan potten met de kleverige stuff wordt verkocht. En elk jaar leidt dat weer tot verhitte debatten bij het diner tussen kookgekken en eetaficionados: is het nou wel of not done om je aardappels en groenten te bedekken met een laag fluff?

Amerikanen staan bekend als verschrikkelijke zoetekauwen en dan in de meest bizarre mixen. Denk bijvoorbeeld aan een fluffernutter; een boterham met pindakaas EN marshmallow.

Ondergetekende moet altijd denken aan Peanutbutter &Co, op de hoek van Washington Square Park in New York, waar je het zo gek niet kon bedenken of je kon het bestellen op je pindakaasbroodje. Peanutbutter-jelly-banana was een van de meer conservatievere keuzes.

Nog zo’n noviteit is het bedekken van uitsmeerbare spekjes, als een soort meringue, op je aardappelen. Maar de meningen van die culinaire treat zijn wel verdeeld. Tijdens Thanksgiving danken de Amerikanen en Canadezen God voor alle goede dingen van het leven. Nu bestaat een maaltijd met Thanksgiving traditiegetrouw natuurlijk uit kalkoen met cranberrysaus, zoete aardappels, sperziebonen, pompoentaart en pecantaart. Over die ingrediënten van het diner bestaat normaliter niet zo’n discussie. Maar de grote culinaire vraag die jaarlijks wel tot heftige meningsverschillen leidt, is of er op tafel een pot marshmallow fluff mag staan.

‘we houden allemaal van zoete aardappel. Maar wat mag erop?’

De twist verscheurt in ieder geval hele families volgens de Wall Street Journal. En dat terwijl Thanksgiving juist een familiefeest is. Joshua Grotheer, woordvoerder van een opleiding in etiquette:

“Het is een strijd die al bezig is sinds ik me kan herinneren. We houden allemaal van een zoete aardappelovenschotel, maar we kunnen het nooit eens worden over de topping. Ik vind zo’n krokant laagje van noten bovenop heerlijk, maar mijn broer en mijn vaders kant van de familie willen de marshmallow bovenop.”

Als een echte Salomo maakt Grotheer inmiddels een ovenschotel (kijk hier voor het recept) van met gebrande suiker en noten op de ene helft, en een laagje marshmallow fluff op de andere helft.

Hoe dan ook, fabrikanten doen goede zaken in deze tijd van het jaar. Het zoete spul in uitspreidbare vorm is in bijna de helft van alle huishoudens te vinden. Voor fabrikant Kraft Foods maakt de verkoop tijdens Thanksgving 35 procent van de jaarlijkse omzet uit. Voor producent Doumak is de omzet in het vierde kwartaal een derde van de jaarlijkse verkoop. Ook voor Durkee-Mower, een familiebedrijf dat sinds 1920 de luchtige spread maakt, zijn de dagen rond Thanksgiving een belangrijke periode. Een filmpje over de Willy Wonka-achtige fabriek:

Hoewel volgens Durkee-Mower het bijzonder moeilijk is om dezelfde luchtigheid te bereiken als in de fabriek hier toch een recept om zelf te proberen:

O, ja en voor het geval het niet op de zijkant staat van de pot:

We wensen iedereen een happy Thanksgiving. May God fluff you