Tarieven van orthodontist gaan volgend jaar alsnog fors omlaag

De orthodontist wordt volgend jaar 16 procent goedkoper. Dat blijkt uit de tarieven voor mondzorg die de Nederlandse Zorgautoriteit gisteren heeft vastgesteld. Per 1 januari zijn er weer vaste prijzen voor mondzorg, na het korte experiment met vrije tarieven.

Deze zomer besloot minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) te stoppen met de proef met vrije tarieven, die in januari 2012 begon en enkele jaren zou duren. De bedoeling van het vrijgeven van de bedragen per behandeling was dat de prijzen zouden dalen door toegenomen concurrentie. In plaats daarvan verhoogden veel tandartsen hun prijzen juist.

De orthodontist wordt nu zo veel goedkoper omdat een uitgestelde korting alsnog wordt doorgevoerd. De Nederlandse Zorgautoriteit besloot in 2011 de tarieven van orthodontisten met 32 procent te verlagen; 16 procent in 2011, en nog eens 16 procent in 2012. Uit onderzoek was gebleken dat de tarieven te hoog waren omdat orthodontisten bijvoorbeeld werk aan assistenten uitbesteden, waarvoor ze wel het volledige orthodontistentarief in rekening brachten.

Die tweede verlaging van 16 procent is dit jaar niet doorgegaan omdat de tarieven werden vrijgeven, maar wordt nu alsnog doorgevoerd.

De tandartstarieven voor komend jaar stijgen met 4,5 procent. Dat is de indexatie ten opzichte van 2011. Volgend jaar doet de Zorgautoriteit een kostenonderzoek om de tarieven te actualiseren.

De tandartstarieven waren de eerste drie maanden van dit jaar met 9,6 procent gestegen. Ook hadden tandartsen minder contracten gesloten met zorgverzekeraars dan in 2011, terwijl die contracten nodig zijn om de kosten in de hand te houden. Bovendien bleek het moeilijk van tandarts te wisselen, wat het ontstaan van prijsconcurrentie verhinderde.