Stoere uithalen

popTaylor Swift: Red ***

Geen wonder dat de Amerikaanse Taylor Swift onlangs drie belangrijke prijzen won bij de MTV Europe Music Awards. De 22-jarige zangeres heeft iedereen iets te bieden: ze kan doorgaan voor meisje, vrouw en vamp, zowel in haar stem als in de teksten. Op haar nieuwe cd Red heeft haar zang een onschuldig geluid, schakelt ze over naar stoere uithalen, om uiteindelijk diva-achtig te pruilen. Maar steeds klinkt ze krachtig en helder.

Haar nummers hebben een rock-achtige stijl met akoestische elementen. De uitvoering wordt niet ontsierd door vulsel van synthesizers, zoals in mainstreammuziek de gewoonte is. Swift raakt steeds verder af van haar oorsprong als countryzangeres, ze is nu een popzangeres zoals Katy Perry en Rihanna. Naar Rihanna verwijst het robot-achtige ‘ah-ah-ah’ in titelsong Red; het brutale We’re Never Getting Back Together had ook door Katy Perry gezongen kunnen worden. Niet verwonderlijk want songschrijver Max Martin levert liedjes voor beiden. Maar het grootste deel van haar nummers schrijft Swift zelf. Dat geldt bijvoorbeeld voor het vrolijke Stay, Stay, Stay, maar ook voor het mooie Treacherous en Sad Beautiful Tragic. Op de bedachtzame momenten is Swift op haar best.