Staakt-het-vuren in Gaza

Israël en Hamas hebben gisteren een staakt-het-vuren in Gaza afgekondigd. Het bestand geldt voorlopig voor 24 uur.

Rotterdam. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken kondigde het bestand aan op een persconferentie met zijn Amerikaanse collega Hillary Clinton. In de tekst van het bestand staat een aantal afspraken:

Israël moet stoppen met het uitvoeren van luchtaanvallen in Gaza en mag ook niet langer gerichte acties uitvoeren tegen Palestijnse leiders.

Alle Palestijnse groeperingen in Gaza moeten stoppen met het afvuren van raketten op Israël.

Na een rustperiode van 24 uur beginnen onderhandelingen over het openen van de grensovergangen tussen Gaza en Israël om vrijere beweging van goederen en mensen mogelijk te maken.

De Israëlische premier Netanyahu benadrukte dat zijn regering alles zal blijven doen om de veiligheid van Israëlische burgers te waarborgen. Hij waarschuwt dat „krachtiger actie” van de kant van Israël nodig is als het staakt-het-vuren mislukt.

Tot kort na 20.00 uur Nederlandse tijd, het moment dat het bestand inging, gingen de vijandigheden tussen Israël en Hamas door. Rond 22.30 uur leek het bestand te worden gerespecteerd.

Clinton prees de Egyptische president Morsi voor zijn bemiddelingspogingen. Ze sprak over een „cruciaal” moment voor de regio en riep op tot directe vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit.

Het bestand kwam een aantal uur nadat in Tel Aviv een aanslag op een bus werd gepleegd, waarbij twintig gewonden vielen. Hamas juichte de aanslag toe, maar eiste deze niet op. Waarschijnlijk zit er een kleinere Palestijnse groepering achter de aanslag.

Het Israëlische offensief begon met de liquidatie van een Hamas-commandant, volgens de Israëliërs een reactie op de honderden raketten die in de dagen daarvoor op Israël werden afgeschoten. Bij Israëlische luchtaanvallen kwamen afgelopen week meer dan 140 Palestijnen om. Vijf Israëliërs vonden de dood bij raketaanvallen. NRC