Sociale Zaken verontschuldigt zich bij zzp’ers - FNV blij met excuses

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jette Klijnsma heeft excuses aangeboden aan zzp’ers die door uitkeringsinstantie UWV onterecht zijn beschuldigd van fraude. Dat meldt persdienst Novum. In een Kamerdebat gaf Klijnsma toe dat er fouten zijn gemaakt. Vakcentrale FNV is blij met de excuses.

LEIDEN - UWV Werkbedrijf in Leiden tijdens de Landelijke Banendag. ANP XTRA KOEN SUYK
LEIDEN - UWV Werkbedrijf in Leiden tijdens de Landelijke Banendag. ANP XTRA KOEN SUYK Staatssecretaris Klijnsma heeft zich verontschuldigd aan zzp'ers die onterecht door het UWV werden beschuldigd van fraude. Foto ANP / Koen Suyk

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma heeft excuses aangeboden aan zzp’ers die door uitkeringsinstantie UWV onterecht zijn beschuldigd van fraude. Dat meldt persdienst Novum. In een Kamerdebat gaf Klijnsma toe dat er fouten zijn gemaakt. Vakcentrale FNV is blij met de excuses.

In 2008 werden duizenden zzp’ers beschuldigd van uitkeringsfraude. Tientallen zzp’ers zitten nog steeds met een strafblad. Dat vond de FNV wel welletjes, en daarom eisten ze een financiële compensatie en excuses van het UWV. Daarom schreef de FNV een brief aan de Tweede Kamer, die vandaag de eindrapportage van de Commissie Asscher-Vonk behandelde.

Het strafblad van de zzp’ers wordt ongedaan gemaakt

Het gaat om zo’n drieduizend mensen die in de WW zaten en voor 2006 als zelfstandige gingen werken. Door verkeerde voorlichting van het UWV gaven zij hun indirecte uren, zoals reis- en administratie-uren, niet als gewerkte uren op. Omdat ze wel zelfstandigenaftrek bij de Belastingdienst aanvroegen, pleegden zij volgens het UWV ‘fraude’. Sommigen van hen werden veroordeeld voor uitkeringsfraude en kregen een strafblad. Dat strafblad wordt nu ongedaan gemaakt, laakt Klijnsma weten.

Na onderzoeken van verschillende commissies, waaronder die van Asscher-Vonk, zijn de meeste gedupeerden in hun gelijk gesteld en hebben ze hun geld teruggekregen. Dat kostte echter de gedupeerden echter veel tijd en energie, vond FNV.

FNV blij met excuses

De FNV is blij met het “ruiterlijke excuus”. FNV-vicevoorzitter Leo Hartveld zegt:

“Eindelijk gerechtigheid. Na al die jaren strijd zijn we blij dat er eindelijk erkenning is voor die paar duizend ZZP’ers die onschuldig beticht werden van fraude”

De staatssecretaris deed geen toezeggingen over eventuele schadevergoedingen, maar de FNV raadt gedupeerden aan die wel te eisen.