Rwanda en Oeganda: M23 moet vertrekken uit Goma

Rwanda en Oeganda, beide steunpilaren van de Congolese rebellenbeweging M23, hebben gisteren de inname van Goma veroordeeld. Tijdens regionaal overleg in Oeganda sprak de Congolese president Joseph Kabila twee uur met zijn Rwandese collega Paul Kagame.

President Kabila zegde toe de grieven van M23 te onderzoeken en mogelijk contact op te nemen met de groep. Eerder weigerde de Congolese regering nog te onderhandelen met M23, „want Rwanda is verantwoordelijk, niet M23”.

In een opmerkelijke diplomatieke draai zeggen Kagame en de Oegandese president Museveni in een verklaring dat M23 „onmiddellijk zijn offensief moet stoppen en zich terug moet trekken uit Goma”. Kabila deed de concessie om te gaan praten met M23, Kagame ontkende opnieuw achter de rebellie te zitten en zei dat het een intern probleem betreft dat Congo zelf moet oplossen.

De staatshoofden pleitten ook weer voor de vorming van een regionale vredesmacht van 4.000 man voor Oost-Congo. Dit plan is twee maanden oud en Tanzania heeft al militairen aangeboden. Kabila zou Angola en Congo Brazzaville hebben verzocht manschappen te leveren.

In de Oost-Congolese stad Goma hebben honderden regeringsmilitairen en politieagenten zich gisteren gemeld bij de rebellen en hun wapens ingeleverd. Wanneer zij met M23 zouden gaan meevechten is de groep in korte tijd verdubbeld naar misschien wel 6.000 man.

Na de gemakkelijke inname van Goma is ook hun zelfvertrouwen gegroeid. De rebellen zeggen nu op te willen trekken naar Bukavu, een andere belangrijke stad in het oosten, om van daaruit aan een mars naar Kinshasa te beginnen.

Militair is het van belang dat M23 eerst alle luchthavens in het oosten inneemt opdat Kabila geen versterkingen kan aanvoeren. Vermoedelijk wil de groep eerst de vruchtbare en mineraalrijke regio Masisi ten westen van Goma innemen, waarna de rebellen de luchthaven van Bukavu dertig kilometer buiten de stad zouden willen veroveren.