Rustige nacht in Gaza - staakt-het-vuren lijkt stand te houden

Palestijnen in Gaza-stad vierden gisteren het staakt-het-vuren. Foto Reuters / Mohammed Salem

Het gisteren bereikte staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas lijkt stand te houden. Vannacht bleef het rustig in de Gazastrook.

Het sluiten van het akkoord over een staakt-het-vuren werd gisteren bekendgemaakt door de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken en zijn Amerikaanse collega Hillary Clinton. Nadat het staakt-het-vuren om 20.00 uur (Nederlandse tijd) van kracht werd, werden er nog enkele raketten vanuit de Gazastrook gelanceerd. Daarna bleef het rustig.

Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom:

Twitter avatar janeikelboom Jan Eikelboom intussen was het een rustige nacht hier in #Gaza. Geen schendingen staakt het vuren gehoord

BBC-journalist Jon Donnison:

Twitter avatar JonDonnison Jon Donnison 24 hours ago they were sweeping up shattered glass in out hotel in #Gaza. This morning I am told their is a”celebration buffet breakfast.”

Reuters-journalist Dan Williams:

Twitter avatar DanWilliams Dan Williams The Gaza truce has held since about 11pm Wednesday - two hours after it was formally implemented

Na een rustperiode van 24 uur beginnen onderhandelingen over het openen van de grensovergangen tussen Gaza en Israël om vrijere beweging van goederen en mensen mogelijk te maken.

‘Werkelijk duurzaam staakt-het-vuren ondoenlijk’

Over veel meer dan het staken van de vijandigheden zijn Israël en Hamas het dus nog niet eens, vertelde onze buitenlandredacteur Carolien Roelants gisteren. Ze vraagt zich af in hoeverre Israël wil meegaan in het geven van meer bewegingsvrijheid aan de inwoners van Gaza. Israël heeft ook nog zo z’n eisen, zegt Roelants:

“De Israëli’s eisen dat er een einde komt aan de wapensmokkel naar Gaza. Dat bleek vier jaar geleden, bij het vorige staakt-het-vuren, nauwelijks te handhaven. Veel wapensmokkel gaat via de Sinaï, dat door de opstand in Egypte een vrijhaven voor terroristen en criminelen is geworden. Gezag is daar lastig af te dwingen.”

Roelants denkt dat het “ondoenlijk” is een werkelijk duurzaam staakt-het-vuren te bewerkstelligen.

“In Gaza hebben we niet alleen te maken met Hamas, maar ook met kleinere groeperingen die hun eigen overwegingen hebben. Eerdere staakt-het-vurens beloven wat dat betreft niet veel goeds.”