Rebellen: legerbasis Syrië veroverd - ‘nieuwe wapens voor oppositie’

Een reddingswerker bezoekt een ziekenhuis in Aleppo dat vannacht gebombardeerd is. Foto AFP/Francisco Leong

Syrische rebellen claimen een legerbasis te hebben overgenomen in het oosten van het land waardoor de macht van president Bashar al-Assad in dit gebied volgens de oppositie is overgenomen. Het gaat om de provincie Deir al-Zor, grensgebied met Irak waar veel olie wordt geproduceerd.

Abu Laila, woordvoerder van de Syrische Militaire Revolutionaire Raad verklaart vanochtend tegenover persbureau Reuters dat “na een lange strijd” de legerbasis vanochtend om 8.30 uur lokale tijd “gevallen is”:

“Na een belegering van twintig dagen is de basis gevallen. Het gehele platteland, vanaf de Iraakse grens, langs de Eufraat tot de stad Deir al-Zor, staat nu onder controle van de rebellen.”

Carolien Roelants, buitenlandredacteur voor NRC Handelsblad, legt uit dat de Syrische rebellen op deze manier nog altijd meer wapens in handen weten te krijgen:

“Als het bericht klopt, dan blijkt daaruit dat de oppositie zich nog altijd verder weet te bewapenen. Maar een belangrijke kanttekening hierbij is dat het niet de eerste keer is dat een legerbasis is binnengevallen door de rebellen. Na eerdere overnames bleken ze niet plots veel meer wapens te gebruiken, dus het is afwachten welke invloed deze stap heeft.”

‘Ruim 40.000 doden sinds begin opstand’

Sinds het begin van de opstand in Syrië, ruim anderhalf jaar geleden, zijn inmiddels ruim 40.000 dodelijke slachtoffers gevallen. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vanochtend tegenover persbureau AFP. Het merendeel van de slachtoffers zijn burgers.

Bij deze cijfers zijn de duizenden vermisten niet meegerekend. De kans is erg groot dat daarvan ook een groot deel is overleden.

Ziekenhuis Aleppo gebombardeerd

Vannacht is in het noorden van Syrië door gevechtsvliegtuigen van de regering een gebouw naast het ziekenhuis van Aleppo gebombardeerd. Volgens Syrische activisten zijn daarbij zeker dertien mensen om het leven gekomen. Rebellen spreken van veertig doden.

Het ziekenhuis was vroeger een particuliere kliniek, maar wordt nu door de opstandelingen gebruikt als ziekenhuis. Er worden ook gewonde burgers behandeld.

    • Annemarie Coevert