PvdA tegen plan om deel gevangenissen te sluiten

De PvdA is tegen een plan van het ministerie van Veiligheid en Justitie om gevangenissen te sluiten in Groningen, Drenthe en Zeeland. De PvdA-fractie vreest voor verlies van honderden banen in deze regio’s.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie overweegt eenderde van de gevangenissen in Nederland te sluiten, zo werd gisteravond bekend. De sluiting zou nodig zijn omdat het ministerie tot en met 2017 ten minste 90 miljoen euro moet bezuinigen op het gevangeniswezen. Volgend jaar staat er al 34 miljoen euro aan bezuinigingen voor de justitiële inrichtingen ingeboekt.

Volgens vertrouwelijke stukken, die in handen zijn van het tv-programma Nieuwsuur, zouden er achttien van de huidige 29 gevangenissen overblijven. In Zeeland, Groningen en Drenthe zouden de gevangenissen verdwijnen.

Ook staat in de plannen dat eenpersoonscellen vervangen worden door cellen waar meerdere personen verblijven. Ruim achthonderd veroordeelden zouden elektronisch huisarrest krijgen in plaats van een celstraf. Ook wil het ministerie borgsommen gaan gebruiken ter vervanging van voorlopige hechtenis, als er geen sprake van vluchtgevaar is.

Het ministerie liet gisteravond weten dat er nog geen besluiten zijn genomen. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) komt in het voorjaar met een ‘masterplan’ dat in kaart brengt hoe de bezuinigingen worden ingevuld.

In de uitzending zei Bert Koops, voorzitter van de landelijke ondernemingsraad, dat hij zich tegen de plannen zal verzetten omdat het noorden van het land te zwaar getroffen wordt. In het noorden zijn ook bestuurders verontrust. Jacques Tichelaar, commissaris van de koningin in Drenthe, noemt de dreigende sluiting van gevangenissen een „horrorscenario”. Hij vreest dat ten minste 850 mensen hun baan verliezen. Het gaat in het noorden om de penitentiaire inrichtingen in Ter Apel en Veenhuizen. In Zeeland zou het gaan om de gevangenis in Middelburg.

Vijf Kamerleden van de PvdA hebben middels schriftelijke vragen opheldering gevraagd bij Teeven. Zij stellen dat de gevangenissen van groot belang zijn voor de werkgelegenheid. Juist de gevangenis in Ter Apel is er gekomen om het banenverlies door het verdwijnen van het NAVO-depot te compenseren. Ze vinden dat Teeven moet overleggen met minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) over de gevolgen voor de regionale werkgelegenheid.