PvdA en VVD verliezen lokaal flink

Coalitiepartijen PvdA en VVD hebben gisteren fors verloren bij raadsverkiezingen voor drie gemeenten die per 2013 door fusie ontstaan. De twee partijen verloren duizenden stemmen in vergelijking met de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 in het Noord-Hollandse Schagen en de Zuid-Hollandse gemeenten Molenwaard en Goeree-Overflakkee.

In Schagen – fusie van Harenkarspel, Zijpe en Schagen – daalde de VVD van 4.700 naar 2.740 stemmen en ging de PvdA van 4.073 naar 2.577 stemmen. Ook in Molenwaard – samenvoeging van Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland – verloren beide partijen flink. Voor de VVD bleef in Goeree-Overflakkee de schade beperkt: van ongeveer 2.700 stemmen in 2010 naar ruim 2.600 nu. Verhoudingsgewijs ging de partij er op vooruit: van 12 naar 13 procent.

In die nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee – fusie van Dirksland, Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee – kwam de SGP als lokaal gebruikelijk als grootste uit de bus. De partij trok bijna 30 procent van de stemmen. In de vier afzonderlijke gemeenten was dat in 2010 nog 23 procent. De SGP zal in de nieuwe gemeenteraad negen van de 29 zetels bezetten. VVD en PvdA krijgen er elk vier.

Ook in Molenwaard werd de SGP de grootste partij: ze bezet vijf van de 21 nieuwe zetels. SGP-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Kees van der Staaij feliciteerde via Twitter de campagneteams van zijn partij in Goeree-Overflakkee en Molenwaard.

Het CDA boekte gisteren eindelijk weer eens winst, na de desastreuze uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 en 2012. In Schagen werd het met afstand de grootste partij. De christen-democraten kregen 28 procent van de stemmen. Dat komt neer op 4.700 kiezers, bijna tweeduizend meer dan de nummer twee daar – de VVD. In 2010 stemden in de nu gefuseerde Noord-Hollandse gemeenten duizend mensen minder op het CDA. De PvdA is in Schagen de derde partij.

In Molenwaard werd het CDA de tweede partij. Net als de grotere SGP zullen de christen-democraten vijf zetels bezetten in de raad. In Goeree-Overflakkee speelt het CDA een bescheidener rol: de partij werd er vijfde, met 11 procent van de stemmen. De ChristenUnie is er net iets groter.