Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

President Egypte kroont zichzelf tot ‘farao’ - Morsi past grondwet aan

De president van Egypte, Mohammed Morsi, heeft de grondwet zodanig aangepast dat zijn macht flink is uitgebreid, melden verschillende persbureaus. Besluiten die hij sinds juni als president van Egypte heeft genomen, kunnen nu niet meer worden aangevochten in de rechtszaal, totdat een nieuwe grondwet is aangenomen.

De Egyptische president Mohammed Morsi (rechts) met de kersverse openbaar aanklager Talaat Abdullah. Oppositielid Mohammed ElBaradei beschuldigde Morsi ervan vandaag zichzelf tot 'farao' te hebben gekroond met deze grondwetswijziging. Foto AP / Egyptian Presidency
De Egyptische president Mohammed Morsi (rechts) met de kersverse openbaar aanklager Talaat Abdullah. Oppositielid Mohammed ElBaradei beschuldigde Morsi ervan vandaag zichzelf tot 'farao' te hebben gekroond met deze grondwetswijziging. Foto AP / Egyptian Presidency De Egyptische president Mohammed Morsi (rechts) met de kersverse openbaar aanklager Talaat Abdullah. Oppositielid Mohammed ElBaradei beschuldigde Morsi ervan vandaag zichzelf tot 'farao' te hebben gekroond met deze grondwetswijziging. Foto AP / Egyptian Presidency

De president van Egypte, Mohammed Morsi, heeft de grondwet zodanig aangepast dat zijn macht flink is uitgebreid, verschillende persbureaus. Besluiten die hij sinds juni als president van Egypte heeft genomen, kunnen nu niet meer worden aangevochten in de rechtszaal totdat een nieuwe grondwet is aangenomen.

Morsi heeft daarnaast het panel dat deze nieuwe grondwet samenstelt immuniteit gegeven, het kan niet meer door rechters worden ontbonden. Het panel krijgt bovendien twee maanden extra om te werken aan het maken van een nieuwe grondwet, waarin de bevoegdheden van de president worden vastgelegd en die moet worden goedgekeurd in een referendum. De Eerste Kamer, die net als de Tweede Kamer in het parlement wordt gedomineerd door islamisten, gaf Morsi dezelfde bescherming.

Volgens onze correspondent Gert van Langendonck is het een manier om het grondwettelijk hof buitenspel te zetten. Verschillende rechtbanken bogen zich over de geldigheid van sommige parlementaire besluiten nadat het Constitutionele Hof afgelopen zomer door het leger het parlement liet ontbinden omdat de Egyptische parlementsverkiezingen ongrondwettelijk zouden zijn geweest. Van Langendonck:

“Het hof mag zich nu niet meer bemoeien met de samenstelling van die grondwet. Dat is in het voordeel van Morsi, die vindt dat de rechtspraak stamt uit de tijd van Mubarak en niet onafhankelijk genoeg is.”

Oppositielid Mohammed ElBaradei noemde de ingreep van Morsi op Twitter een kroning tot ‘farao’:

Twitter avatar ElBaradei Mohamed ElBaradei Morsi today usurped all state powers & appointed himself Egypt’s new pharaoh. A major blow to the revolution that cld have dire consequences

Openbaar aanklager ontslagen

De president heeft ook met onmiddellijke ingang zijn procureur-generaal ontslagen, Abdel Maguid Mahmoud. Het ontslag kan worden gezien als een tegemoetkoming aan het volk. Vorige maand besloot Mahmoud om hoge functionarissen van het oude regime van de verdreven president Mubarak niet te vervolgen. Dat leidde tot gewelddadige protesten in Caïro.

De president heeft nu voor vier jaar een nieuwe openbaar aanklager benoemd, Talat Abdullah, die de ambtenaren van het oude regime alsnog moet gaan vervolgen voor de moord op demonstranten tijdens de opstand vorig jaar. De dood van betogers moet worden onderzocht, meent Morsi.

Morsi trekt de macht in Egypte nog meer naar zich toe op deze manier. Afgelopen zomer ontsloeg hij zijn minister van Defensie Mohammed Hussein Tantawi. Ook verklaarde hij alle door het leger afgekondigde grondwettelijke amendementen die het militaire apparaat veel macht gaven als ongeldig.

Van Langendonck:

“Voor de verkiezingen had het leger alle macht naar zich toegetrokken. Was men eerst bang dat het leger te veel macht had, nu is duidelijk dat Morsi deze macht ondertussen in handen heeft en begint men zich in Egypte wel zorgen hierover te maken.”

In Kairo kwamen voor de vierde opeenvolgende dag duizenden demonstranten bijeen om tegen het beleid van Morsi en de Broederschap te protesteren.