Plasterk dreigt met ingrijpen als Curaçao financiën niet saneert

De herinrichting van het Wilhelminaplein, ook een van de projecten die nog liggen te wachten om aangepakt te worden. Foto ANP / Michael Kooren
De herinrichting van het Wilhelminaplein, ook een van de projecten die nog liggen te wachten om aangepakt te worden. Foto ANP / Michael Kooren De herinrichting van het Wilhelminaplein, ook een van de projecten die nog liggen te wachten om aangepakt te worden. Foto ANP / Michael Kooren

Het kabinet zal ingrijpen in Curaçao als het eiland niet snel financieel orde op zaken stelt. Dat heeft PvdA-minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk, vandaag laten weten aan de Tweede Kamer, meldt Novum.

Curaçao heeft in juli een zogeheten ‘aanwijzing’ gekregen. Het eiland moet de komende jaren honderden miljoenen guldens bezuinigen. Hoewel de interimregering ‘serieuze inspanningen’ doet, is er feitelijk nog niets gebeurd, schrijft Plasterk in een brief aan de Kamer:

“De financiële situatie is onverminderd zorgelijk. Het eventueel niet opvolgen van een aanwijzing is een ernstige tekortkoming.”

Plasterk: onhoudbare situatie

Volgens de minister kan er een ‘onhoudbare situatie’ ontstaan, waarbij Nederland moet ingrijpen. Wat er dan precies gebeurt, zegt Plasterk niet. Wel stelt hij dat de maatregelen proportioneel moeten zijn en gericht moeten zijn op herstel van de normale situatie.

Curaçao is sinds 2010, net als Aruba en Sint Maarten, een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Nederland saneerde de schulden in dat jaar met 1,5 miljard euro op voorwaarde dat Curaçao zelf de begrotingen verder op orde zou brengen. Maar het eiland heeft nog steeds een gat van 70 miljoen euro.

Nieuwe regering in de maak

Het eiland maakte zondag bekend een nieuwe regering te hebben gevormd bestaande uit de onafhankelijkheidspartij PS van Helmin Wiels, die de verkiezingen op 19 oktober won. Samen met de PNP en nieuwkomer PAIS krijgt hij de steun van Glenn Sulvaran. Die stapte vorige week uit de PAR van oud-premier Emily de Jongh-Elhage om zich als onafhankelijk Statenlid te scharen achter de nieuwe coalitie.

Tot het regeerakkoord er is, komt er een zogenaamd transitiekabinet dat zich bezig gaat houden met de meest urgente dossiers zoals de overheidsfinanciën.