Over de haag

Afgunst in de Kamer

Afgelopen week beleefde de nieuwe Tweede Kamer haar eerste echte ‘normale’ vergaderweek. Zo’n nieuw begin betekent ook nieuwe voorzitters van de commissies, de kleinere groepjes waarin Kamerleden vergaderen. De partijen verdelen die voorzitterschappen onderling, en de coalitie van VVD en PvdA heeft goede zaken gedaan. Van de tot nu toe bekende voorzitterschappen wisten zij het overgrote deel te bemachtigen. Het leidt bij de oppositie hier en daar tot afgunstige reacties. „Ach”, zegt een D66-Kamerlid, „met zulke grote fracties moeten ze hun Kamerleden ook wat te doen geven, hè.”

Timmermans stopt

De minister van Buitenlandse Zaken trekt zich terug van het wereldwijde web. De Facebook-pagina van Frans Timmermans (PvdA) is gesneuveld in het Gaza-conflict. Als Kamerlid bouwde Timmermans op het sociale netwerk een fanschare op van 5.000 ‘vrienden’, maar die zijn het niet allemaal eens met zijn beleid als minister ten opzichte van Israël en de Palestijnen. Hij werd de afgelopen dagen digitaal bedolven onder de kritiek en besloot de pagina te sluiten met de boodschap: „Ik zal het contact met u missen. Althans, de meesten van u. ;-)”

Spreekverbod

Voor auto’s ouder dan 25 jaar moet vanaf 1 januari motorrijtuigenbelasting worden betaald, zo wil het kabinet. Maar veel partijen in de Tweede Kamer zijn daartegen. Reden: het treft ook mensen die één keer per maand een rondje in hun oldtimer rijden. Wat vindt de VVD hiervan? Helaas, woordvoerder vervoer Ton Elias had een spreekverbod. Hij rijdt „een prachtige Jaguar uit 1962”. Om de schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan, voert fractiegenote Helma Neppérus het woord. Elias: „Zij beschikt niet over zo’n exemplaar van rijdend erfgoed.” Wat voor auto ze wel rijdt, is niet bekend.